Πόσο πιθανή είναι μια ρωσική εισβολή στη Μολδαβία;

Πόσο πιθανή είναι μια ρωσική εισβολή στη Μολδαβία;

Οι φιλορώσοι της Υπερδνειστερίας ζητούν από τη Ρωσία να τους «προστατεύσει». Καταγγέλλουν ότι δέχονται «πιέσεις» από τις Αρχές της Μολδαβίας

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές της Υπερδνειστερίας ζήτησαν σήμερα από τη Ρωσία να τους «προστατεύσει» από τις «πιέσεις» που δέχονται από τις Αρχές της Μολδαβίας.

Στο πλαίσιο ψηφίσματος που ενέκριναν, οι αυτονομιστές καλούν τη Μόσχα να «εφαρμόσει μέτρα για την προστασία της Υπερδνειστερίας».

Η Υπερδνειστερία αντιμετωπίζει «πρωτοφανείς απειλές οικονομικής, κοινωνικό-ανθρωπιστικής και στρατιωτικοπολιτικής φύσης», καταγγέλλουν οι αυτονομιστές στο πλαίσιο του εν λόγω ψηφίσματος το οποίο όμως θυμίζει το παρομοίου περιεχομένου αίτημα προστασίας που είχαν απευθύνει οι φιλορώσοι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας στη Μόσχα τον Φεβρουάριο του 2022 «καλωσορίζοντας» έτσι τη ρωσική εισβολή που ακολούθησε.

Η Υπερδνειστερία, μια στενή λωρίδα γης μεταξύ Μολδαβίας και Ουκρανίας, αποσχίστηκε από τη Μολδαβία μετά τον πόλεμο των ετών 1990-1992 και είναι πια de facto «ανεξάρτητη» χωρίς όμως να έχει αναγνωριστεί ως τέτοια από τη διεθνή κοινότητα. Η Ρωσία εξακολουθεί να διατηρεί εκεί περίπου 1.500 στρατιώτες που παρουσιάζονται ως «ειρηνευτική δύναμη» ενώ ο πληθυσμός αυτής της de facto αποσχισθείσας περιοχής, η οποία εξακολουθεί να θεωρείται επισήμως κομμάτι της Μολβαδίας, ανέρχεται σε περίπου 400.000 άτομα.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, άρχισαν να κυκλοφορούν σενάρια περί πιθανής ρωσικής επίθεσης –μέσω Υπερδνειστερίας– στο ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές της Υπερδνειστερίας κατηγορούν τις Αρχές της Μολδαβίας ότι εφαρμόζουν εναντίον τους «πολιτικές γενοκτονίας» μέσω οικονομικών, φυσικών, νομικών, δασμολογικών/εμπορικών και γλωσσικών πιέσεων.

Οι ίδιοι κάλεσαν, επίσης, τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον Ερυθρό Σταυρό και τη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ να αποτρέψουν «προκλήσεις» που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «κλιμάκωση της έντασης» στην περιοχή.

Η κυβέρνηση της Μολδαβίας πάντως από την πλευρά της δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι «τα πράγματα φαίνονταν ήρεμα» και ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης».

Πέρυσι, οι φιλορώσοι της Υπερδνειστερίας κατηγόρησαν το Κίεβο ότι θέλει να επιτεθεί στην περιοχή. Υποστήριξαν, μάλιστα, ότι απέτρεψαν μια τέτοια επίθεση που είχε ως στόχο τους ηγέτες των αυτονομιστών.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας υποστήριξε, από την πλευρά του, την περασμένη εβδομάδα, χωρίς όμως να παρουσιάσει σχετικά στοιχεία, ότι η Ουκρανία όντως «ετοίμαζε μια ένοπλη πρόκληση» εναντίον της Υπερδνειστερίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Μολδαβία υπέβαλε αίτηση ένταξης στην Ε.Ε. τον Μάρτιο του 2022 και ότι από τον Ιούνιο του 2022 της έχει χορηγηθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας, ενώ τον Δεκέμβριο του 2023 οι ηγεσίες της Ε.Ε. έδωσαν το πράσινο φως για την έναρξη των σχετικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Με πληροφορίες από AFP, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή