Κολομβία: Το κυνήγι του θησαυρού των 20 δισ. – Αποστολή στο θρυλικό ναυάγιο του «Σαν Χοσέ»

Κολομβία: Το κυνήγι του θησαυρού των 20 δισ. – Αποστολή στο θρυλικό ναυάγιο του «Σαν Χοσέ»

Κολομβιανοί αξιωματούχοι επέμειναν ότι η αποστολή θα γίνει για λόγους πολιτιστικής κληρονομιάς και όχι για χρηματική εκμετάλλευση

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ναυάγιο τριών αιώνων της γαλέρας «Σαν Χοσέ» στην Καραϊβική πιστεύεται ότι κρύβει χρυσά και ασημένια νομίσματα, σμαράγδια και άλλους θησαυρούς που φτάνουν σε αξία τα 20 δισ, δολάρια.

Πριν από μερικές ημέρες η κυβέρνηση της Κολομβίας παρουσίασε τα σχέδια για μια αποστολή με σκοπό την εξερεύνηση του «Σαν Χοσέ» (βρίσκεται περίπου στα 600 μέτρα βάθος) το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως «το ιερό δισκοπότηρο των ναυαγίων». 

Η ισπανική γαλέρα βυθίστηκε το 1708 έπειτα από επίθεση αγγλικών πλοίων και ενώ έπλεε προς την κολομβιανή σήμερα πόλη της Καρταχένα. Στο αμπάρι του πλοίου υπήρχε συσσωρευμένος πλούτος που είχε αφαιρεθεί από τις ισπανικές αποικίες στη Νότια Αμερική, συμπεριλαμβανομένων 116 ατσάλινων σεντουκιών γεμάτων σμαράγδια και εκατομμύρια χρυσά και ασημένια νομίσματα.

Κολομβία: Το κυνήγι του θησαυρού των 20 δισ. – Αποστολή στο θρυλικό ναυάγιο του «Σαν Χοσέ»-1
Φωτ.: AP

Η κυβέρνηση της Κολομβίας έχει δεσμευθεί να επενδύσει περίπου 4,5 εκατομμύρια δολάρια μόνο φέτος στην αρχαιολογική εξερεύνηση του ιστορικού ναυαγίου. Η πρώτη φάση της έρευνας θα επικεντρωθεί στην καταγραφή της υποθαλάσσιας περιοχής που περιβάλλει το ναυάγιο. Ο ωκεανογράφος και υποναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, Χέρμαν Λεόν Ρινσόν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι για το εγχείρημα θα χρησιμοποιηθούν υποβρύχια ρομποτική τεχνολογία, ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και κάμερες. Η αποστολή αναμένεται να ξεκινήσει την άνοιξη, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Η Κολομβία ανακάλυψε το ναυάγιο του «Σαν Χοσέ» το 2015, κρατώντας την ακριβή τοποθεσία του μυστική και προκαλώντας μια σειρά από νομικές και διπλωματικές διαμάχες. Κολομβιανοί αξιωματούχοι επέμειναν ότι η αποστολή θα γίνει για λόγους πολιτιστικής κληρονομιάς και όχι για χρηματική εκμετάλλευση.

Σημειώνεται ότι βρίσκεται σε ισχύ διαμάχη σχετικά με τη νόμιμη ιδιοκτησία του πλοίου ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Κολομβία και την Ισπανία. Η Sea Search Armada, μια ομάδα Αμερικανών επενδυτών, διεκδικεί 10 δισεκατομμύρια δολάρια από τον φερόμενο θησαυρό της γαλέρας. Η ομάδα ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε το βυθισμένο σκάφος το 1982.

Με πληροφορίες από Insider

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή