Κόντρα Αζερμπαϊτζάν – Γαλλίας με φόντο την Αρμενία

Κόντρα Αζερμπαϊτζάν – Γαλλίας με φόντο την Αρμενία

Ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ κατηγορεί τη γαλλική ηγεσία ότι υπονομεύει τα συμφέροντα του Αζερμπαϊτζάν στον Καύκασο

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, κατηγόρησε σήμερα τη γαλλική ηγεσία ότι «δαιμονοποιεί» τη χώρα του. Συνεχίζοντας, ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να επιτεθεί στρατιωτικά στην Αρμενία, αν και το Ερεβάν τον κατηγορεί ότι σχεδιάζει μια τέτοια νέα επίθεση.

Σε συνάντηση που είχε με μια αντιπροσωπεία Γερμανών επιχειρηματιών, ο Ιλχάμ Αλίεφ είπε ότι το Αζερμπαϊτζάν δεσμεύεται στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Αρμενία και ότι όσα αναφέρονται για μια νέα στρατιωτική επιχείρηση των Αζέρων εναντίον της Αρμενίας προέρχονται από «υπονοοούμενα» του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει υιοθετήσει και ακολουθεί, πάντοτε σύμφωνα με τον Αλίεφ, μια «τακτική δαιμονοποίησης του Αζερμπαϊτζάν».

Το Μπακού κατηγορεί τη Γαλλία ότι έχει πάρει θέση υπέρ του Ερεβάν και ότι υποκινεί έναν νέο πόλεμο στον Καύκασο εξοπλίζοντας την Αρμενία. Πριν από μερικές ημέρες ο Μακρόν έκανε λόγο για «κίνδυνο κλιμάκωσης» μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν και αμέσως μετά ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιάν Λεκορνί πήγε στο Ερεβάν με αποστολή την ενίσχυση της συνεργασίας Γαλλίας-Αρμενίας στον αμυντικό τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν είχε ανακοινώσει την απέλαση δύο Γάλλων διπλωματών, τους οποίους κατηγόρησε για ενέργειες «ασύμβατες ως προς τη διπλωματική ιδιότητά τους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή