Ο Ζελένσκι προτείνει τη «συμπαραγωγή όπλων» με χώρες των Βαλκανίων

Ο Ζελένσκι προτείνει τη «συμπαραγωγή όπλων» με χώρες των Βαλκανίων

Ο Ουκρανός πρόεδρος πρότεινε να στηθεί ένα αμυντικό φόρουμ Ουκρανίας-Βαλκανίων, στο Κίεβο ή σε κάποια βαλκανική πρωτεύουσα, με αποστολή την προώθηση της συνεργασίας στην παραγωγή οπλικών συστημάτων

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιχείρησε σήμερα να κερδίσει την υποστήριξη των βαλκανικών χωρών για το όραμά του για την ειρήνη στην Ουκρανία. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Ουκρανός πρόεδρος προώθησε, παράλληλα, την ιδέα της από κοινού παραγωγής όπλων κατά τη διήμερη Σύνοδο των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης (South East Europe Summit) που πραγματοποιείται στα Τίρανα.

«Ενδιαφερόμαστε για τη συμπαραγωγή (σ.σ. όπλων) με εσάς» είπε ο Ζελένσκι στην ομιλία του, απευθυνόμενος στις αντιπροσωπείες της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας, του Κοσόβου, της Βοσνίας, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας, της Μολδαβίας και της Ρουμανίας. «Στην Ουκρανία λειτουργούν περίπου 500 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της αμυντικής βιομηχανίας αλλά δεν αρκούν για να κερδίσουμε τον Πούτιν. Βλέπουμε τα προβλήματα με τον ανεφοδιασμό σε πυρομαχικά που επηρεάζουν την κατάσταση στο πεδίο της μάχης», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Ζελένσκι πρότεινε να στηθεί ένα αμυντικό φόρουμ Ουκρανίας-Βαλκανίων, είτε στο Κίεβο είτε σε κάποια βαλκανική πρωτεύουσα, με αποστολή να προωθήσει τη συνεργασία στην παραγωγή όπλων.

Η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο και η Ρουμανία είναι μέλη του ΝΑΤΟ, έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας και έχουν στείλει όπλα στην Ουκρανία. Υπάρχουν επίσης σημαντικές αμυντικές βιομηχανίες σε ορισμένες χώρες των Βαλκανίων, όπως στη Σερβία και την Κροατία. Η Σερβία δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα.

Οι ηγεσίες των χωρών που συμμετείχαν στη Σύνοδο των Τιράνων είναι έτοιμες, σύμφωνα με την κοινή διακήρυξη που υπέγραψαν, να συμμετάσχουν στην ειρηνευτική σύνοδο της Ελβετίας, φέτος την άνοιξη, με θέμα την πρόταση του Ζελένσκι για την ειρήνη στην Ουκρανία.

Η πρωτοβουλία του Ουκρανού προέδρου, ο οποίος οραματίζεται την αποχώρηση των Ρώσων στρατιωτών από όλα τα ουκρανικά εδάφη, έχει ήδη απορριφθεί από τη Μόσχα.

Στο περιθώριο της Συνόδου των Τιράνων, ο Ζελένσκι είχε συνομιλίες και υπέγραψε συμφωνία φιλίας και συνεργασίας με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Εντι Ράμα.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Ζελένσκι είπε ότι κάθε λεπτό που καθυστερούν οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία είναι «δώρο» για τον Πούτιν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή