Καταναλωτές κατά της Meta για τη συλλογή των δεδομένων χρηστών του Facebook

Καταναλωτές κατά της Meta για τη συλλογή των δεδομένων χρηστών του Facebook

Οι καταγγελίες προέρχονται από οργανώσεις καταναλωτών σε οκτώ χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οργανώσεις καταναλωτών σε οκτώ κράτη-μέλη της Ε.Ε., περιλαμβανομένης της Ελλάδας, κάλεσαν τους αρμόδιους φορείς στις χώρες τους να δράσουν εναντίον της ιδιοκτήτριας εταιρείας του Facebook, Meta Platforms, καταγγέλλοντας παραβίαση των κανόνων απορρήτου όταν συλλέγει δεδομένα χρηστών.

Οι καταγγελίες προέρχονται από οργανώσεις καταναλωτών στην Τσεχία, τη Δανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, τη Νορβηγία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία και την Ισπανία προς τις αρχές προστασίας δεδομένων των χωρών τους.

Οι οργανώσεις καταναλωτών ανέφεραν ότι η Meta δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες για την Προστασία Δεδομένων και πως δεν υπάρχει νομική βάση για τη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων από την εταιρεία.

«Παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων»

Καταναλωτές κατά της Meta για τη συλλογή των δεδομένων χρηστών του Facebook-1

Καταγγέλλουν «αθέμιτη επεξεργασία δεδομένων της Meta και παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ανθρώπων», όπως ανέφερε σε δήλωσή της η Ούρσουλα Πατσλ, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Καταναλωτών.

Η ίδια επέκρινε επίσης το πρόσφατο λανσάρισμα συνδρομητικών υπηρεσιών στο Facebook και το Instagram στην Ευρώπη.

«Η προσφορά της Meta προς τους καταναλωτές αποτελεί καπνό για να θολώσει αυτό που πραγματικά είναι: στον πυρήνα της παραμένει η ίδια και συνεχίζει να συλλέγει ευαίσθητες πληροφορίες όλων των ειδών για τη ζωή των ανθρώπων, τις οποίες στη συνέχεια αξιοποιεί μέσω του επιθετικού διαφημιστικού της μοντέλου», δήλωσε η Πατσλ.

Η Meta ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι οι συνδρομητικές υπηρεσίες χωρίς διαφημίσεις ανταποκρίνονται στις τελευταίες ρυθμιστικές εξελίξεις, τις οδηγίες και τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών και των δικαστηρίων τα τελευταία χρόνια.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή