Οι ΗΠΑ ανησυχούν για χερσαία επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο την άνοιξη

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για χερσαία επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο την άνοιξη

Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι το Ισραήλ μπορεί να ξεκινήσει επιχείρηση στον Λίβανο

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι το Ισραήλ μπορεί να ξεκινήσει χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο αυτή την άνοιξη, σύμφωνα με το CNN που επικαλείται ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Σύμφωνα με αυτούς, παρότι το Ισραήλ δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση, το θέμα μιας πιθανής επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στον Λίβανο έχει γίνει αντικείμενο ενημέρωσης πληροφοριών για ανώτερα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Λειτουργούμε με την υπόθεση ότι μια ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες. Οχι απαραίτητα τις επόμενες εβδομάδες, αλλά ίσως αργότερα την άνοιξη», είπε μία από τις πηγές.

Σύμφωνα με άλλο συνομιλητή του καναλιού, οι αμερικανικές αρχές φοβούνται ότι η επιχείρηση μπορεί να ακολουθηθεί από αεροπορικό βομβαρδισμό της χώρας, ο οποίος θα εξαπλωθεί «μακριά προς τα βόρεια, σε κατοικημένες περιοχές του Λιβάνου». Είναι πιθανό να εξελιχθούν τελικά και σε χερσαία επιχείρηση, πρόσθεσε.

«Ορισμένοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι είναι περισσότερο μια προσπάθεια δημιουργίας μιας απειλής που μπορούν να χρησιμοποιήσουν. Αλλοι το χαρακτηρίζουν περισσότερο ως στρατιωτική ανάγκη που πρόκειται να μετατραπεί σε σχέδιο μάχης στην πράξη», είπε ο αξιωματούχος.

Ετερος ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν είπε ότι υπάρχουν στοιχεία εντός της ισραηλινής κυβέρνησης και του στρατού που υποστηρίζουν μια εισβολή. Υπάρχει «μια αυξανόμενη ομάδα που λέει: “Ας το δοκιμάσουμε, ας το κάνουμε”», είπε ο ανώτερος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε εισβολή θα μπορούσε να οδηγήσει σε «μεγάλη, μεγάλη κλιμάκωση που δεν γνωρίζουμε καν τις διαστάσεις της».

Σειρά επιθέσεων

Εδώ και μήνες καταγράφονται αλλεπάλληλες εκατέρωθεν επιθέσεις στα σύνορα Λιβάνου – Ισραήλ μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της φιλοϊρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Σύμφωνα με την ειδησεογραφική πύλη Naharnet, από τις 8 Οκτωβρίου, περισσότερες από 3.000 ρουκέτες έχουν εκτοξευτεί από τον νότιο Λίβανο προς το Ισραήλ, σκοτώνοντας 15 Ισραηλινούς, μεταξύ των οποίων εννέα στρατιωτικούς, και τραυματίζοντας περισσότερους από 150.

Περίπου 80.000 κάτοικοι άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από περισσότερους από 40 οικισμούς στο βόρειο Ισραήλ.

Στον Λίβανο, όπως ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης, ως αποτέλεσμα ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών και βομβαρδισμών, έχουν σκοτωθεί 59 άνθρωποι, ενώ έχουν καταστραφεί πάνω από 1.000 σπίτια και άλλα 8.000 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές. Οι οικονομικές απώλειες της χώρας υπολογίζονται σε 1,3 δισ. ευρώ.

Πηγή: CNN, TASS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή