Αλβανία: Ετοιμοι να έρθουν πιο κοντά στην ευρωπαϊκή αγορά οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων

Αλβανία: Ετοιμοι να έρθουν πιο κοντά στην ευρωπαϊκή αγορά οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων

Οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων προτίθενται να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις με στόχο να επιταχύνουν την ένταξή τους στην Ε.Ε.

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων εξέφρασαν σήμερα, από τα Τίρανα όπου διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής E.E. – Δυτικών Βαλκανίων (EU-Western Balkans summit) στην οποία συμμετέχουν, την πρόθεση να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις που θα τους επιτρέψουν να χρησιμοποιήσουν ένα ειδικό ταμείο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα συμβάλει ώστε να επιταχυνθεί η ένταξή τους στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

Η Σύνοδος αυτή φιλοξενείται στην αλβανική πρωτεύουσα, τέσσερις μήνες αφού οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν το δικό τους αναπτυξιακό σχέδιο για την πρόσβαση των βαλκανικών οικονομιών στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

Το σχέδιο αυτό προβλέπει μια σειρά από φάσεις: το άνοιγμα ενός μέρους της ευρωπαϊκής αγοράς σε βαλκανικές εταιρείες, τη δημιουργία μιας περιφερειακής κοινής αγοράς, τη μεταρρύθμιση τμημάτων της διοίκησης και της δικαιοσύνης, την καταπολέμηση της διαφθοράς κ.ά.

«Για πρώτη φορά, εμείς, στα Δυτικά Βαλκάνια, συμφωνούμε ότι η Ε.Ε. καταβάλλει προσπάθεια να μας προσεγγίσει, να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη και την ολοκλήρωσή μας», είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα. Εχοντας στο πλευρό του τον Ευρωπαίο επίτροπο, αρμόδιο για θέματα διεύρυνσης, Ολιβερ Βάρχελι, ο Ράμα χαιρέτισε αυτό το νέο σχέδιο.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ταλάτ Τζαφέρι, με το σχέδιο αυτό οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων προσεγγίζουν τις αγορές της Ε.Ε. και «διευκολύνεται η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη».

Το Μαυροβούνιο, η Σερβία, η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία διαπραγματεύονται την ένταξή τους στην Ε.Ε. Η Βοσνία ελπίζει ότι τον Μάρτιο θα της δοθεί ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας ενώ το Κόσοβο ζήτησε τον Δεκέμβριο του 2022 να του χορηγηθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

Οι συζητήσεις της Συνόδου επικεντρώθηκαν στις μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα και στην κίνηση των εμπορευμάτων στα σύνορα, ανέφερε, από την πλευρά του, ο Βάρχελι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή