Χ. Φιντάν: Σοβαρή προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα πριν το Ραμαζάνι

Χ. Φιντάν: Σοβαρή προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα πριν το Ραμαζάνι

«Υπάρχει πολύ σοβαρή επιθυμία και προσπάθεια να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός πριν από το Ραμαζάνι», τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σε ομιλία του στο Διπλωματικό Φόρουμ στην Αττάλεια

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ομιλία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν ολοκληρώθηκε σήμερα το τριήμερο Διπλωματικό Φόρουμ στην Αττάλεια της νότιας Τουρκίας.

Ο Τούρκος διπλωμάτης επιβεβαίωσε ότι o πόλεμος στη Γάζα βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων στα δεκάδες πάνελ που οργανώθηκαν με εκπροσώπους από 148 χώρες.

«Φεύγουμε από την Αττάλεια με νέες απόψεις, νέες ιδέες και νέα καθήκοντα» είπε ο Φιντάν και τόνισε τη σημασία της διπλωματίας για την επίλυση των σημερινών κρίσεων.  

«Ο τερματισμός της συνεχιζόμενης καταπίεσης στη Γάζα και της βίας κατά του παλαιστινιακού λαού βρέθηκε στο επίκεντρο του φόρουμ», είπε ο Φιντάν και αποκάλυψε ότι «υπάρχει πολύ σοβαρή επιθυμία και προσπάθεια να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός πριν από το Ραμαζάνι» που αρχίζει στο τέλος της εβδομάδας.

«Η διεθνής κοινότητα έχει πλέον παραμερίσει τις καθιερωμένες πρακτικές. Εχουμε μεμονωμένους φίλους (…) Η παροχή βοήθειας στη Γάζα, περιμένοντας την άδεια κάποιου, σημαίνει τώρα τον αργό και σιωπηλό θάνατο περισσότερων από δύο εκατομμύρια ανθρώπων» ανέφερε ο Χακάν Φιντάν χαρακτηριστικά. 

«Τα διπλά μέτρα και σταθμά ορισμένων διεθνών παραγόντων σε διαφορετικά ζητήματα και οι προσεγγίσεις τους που αγνοούν το διεθνές δίκαιο τέθηκαν ανοικτά από τους συμμετέχοντες στο φόρουμ» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι προγραμματίζεται ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες την επόμενη εβδομάδα κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του, Αντονι Μπλίνκεν, στο πλαίσιο του στρατηγικού μηχανισμού που ισχύει μεταξύ των δύο χωρών, έπειτα από πρόσκληση του Μπλίνκεν.

«Θα κάνουμε απολογισμό των σχέσεών μας με τις ΗΠΑ σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων», ανέφερε. 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις

Χ. Φιντάν: Σοβαρή προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα πριν το Ραμαζάνι-1
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών με τον Σεργκέι Λαβρόφ (Φωτογραφία από Reuters)

Για τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αττάλεια και τις συζητήσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Χακάν Φιντάν ανέφερε ότι και οι δύο πλευρές φαίνεται να έχουν φτάσει στο όριό τους.

«Τώρα είναι η ώρα να ξεκινήσει ο διάλογος για την κατάπαυση του πυρός» πρόσθεσε.

«Είναι καιρός να διαχωρίσουμε το ζήτημα της αναγνώρισης της κατοχής και της κυριαρχίας από το ζήτημα της κατάπαυσης του πυρός, διότι πραγματικά στη μέση της Ευρώπης στον 21ο αιώνα, η απώλεια ζωών και ο τραυματισμός ανθρώπων, οι καταστροφές υποδομών και του εποικοδομήματος μιας ολόκληρης χώρας, δεν είναι πραγματικότητα που μπορούμε να ανεχτούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στο TRT World, στο περιθώριο του διπλωματικού Φόρουμ της Αττάλειας, ο Μίχαελ Σούμαν Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Ενωσης για την Οικονομική Ανάπτυξη και το Εξωτερικό Εμπόριο (BWA) επέκρινε έντονα την πολιτική επιβολής κυρώσεων της γερμανικής κυβέρνησης ισχυριζόμενος ότι καθιστούν τη Γερμανία φτωχότερη.

«Εχουμε μακρά παράδοση στην ΒWA να αμφισβητούμε τις πολιτικές κυρώσεων. Επειδή δεν πιστεύουμε ότι λειτουργούν πραγματικά, ούτε επιτυγχάνουν τους στόχους για τους οποίους έχουν σχεδιαστεί. Αν ανατρέξετε πίσω στην Ιστορία, είχαμε τόσα πολλά καθεστώτα στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις» δήλωσε ο Μ. Σούμαν σημειώνοντας μάλιστα τα εξής:

«Συνολικά η σύγκρουση στην Ουκρανία κοστίζει στη γερμανική οικονομία 200 δισ. ευρώ σε ζημίες. Λοιπόν, πρέπει να το εξηγήσετε αυτό και στον πληθυσμό. Αυτό κάνει φυσικά τη Γερμανία λιγότερο ανταγωνιστική και φτωχότερη». 

Πηγή: DW

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT