Η Ρωσία καλεί τον Γερμανό πρέσβη για εξηγήσεις

Η Ρωσία καλεί τον Γερμανό πρέσβη για εξηγήσεις

Προηγήθηκε η δημοσίευση ηχητικού αποσπάσματος από συνομιλία ανώτερων Γερμανών στρατιωτικών αξιωματούχων οι οποίοι συζητούσαν για όπλα για την Ουκρανία, καθώς και για πιθανό χτύπημα από το Κίεβο γέφυρας στην Κριμαία

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε τον Γερμανό πρέσβη για εξηγήσεις σήμερα Δευτέρα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο άγνωστη πηγή.

Προηγήθηκε η δημοσίευση από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ηχητικού αποσπάσματος από συνομιλία ανώτερων Γερμανών στρατιωτικών αξιωματούχων.

Στο απόσπασμα, οι Γερμανοί αξιωματικοί ακούγονται να συζητούν για όπλα για την Ουκρανία και για πιθανό χτύπημα από το Κίεβο γέφυρας στην Κριμαία, γεγονός που ώθησε τους Ρώσους αξιωματούχους να ζητήσουν εξηγήσεις.

«Πόλεμος πληροφοριών»

Χθες Κυριακή, ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε ότι η Ρωσία διεξάγει «πόλεμο πληροφοριών» με στόχο να προκαλέσει διχασμό στο εσωτερικό της Γερμανίας.

Ηταν η πρώτη αντίδραση του Πιστόριους έπειτα από τη δημοσιοποίηση στη Ρωσία των ηχητικών αποσπασμάτων.

Οι γερμανικές αρχές διερευνούν το ενδεχόμενο υποκλοπής απόρρητης συνομιλίας υψηλόβαθμων αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας, σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οπως ανακοίνωσε το Σάββατο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Αμυνας, «εξετάζουμε εάν επικοινωνίες που συνδέονται με την Πολεμική Αεροπορία έγιναν στόχος παρακολουθήσεων».

Πρόσθεσε δε πως «η στρατιωτική αντικατασκοπεία (BAMAD) έχει αναλάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα».

Οι πύραυλοι Taurus στο επίκεντρο

Στην ηχογράφηση, οι Γερμανοί αξιωματικοί αναφέρονται κυρίως στο σενάριο χρήσης από τις ουκρανικές δυνάμεις των γερμανικής κατασκευής πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Taurus, καθώς και τις πιθανές επιπτώσεις τους αν χρησιμοποιηθούν εναντίον στόχων όπως η γέφυρα της Κριμαίας.

Ειδικοί στους οποίους απευθύνθηκε το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel εκτίμησαν ότι η συνομιλία είναι αυθεντική.

Η Ουκρανία ζητεί εδώ και καιρό από τη Γερμανία αυτού τους είδους τους πυραύλους, αλλά μέχρι στιγμής το Βερολίνο αρνείται επικαλούμενο τον κίνδυνο κλιμάκωσης της σύγκρουσης.

«Αν αυτή η ιστορία επιβεβαιωθεί, θα είναι ιδιαίτερα προβληματική», δήλωσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής αρμόδιας για τον έλεγχο των μυστικών υπηρεσιών, Κονσταντίν φον Νοτς.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή