Η Μαλαισία ίσως επανεκκινήσει τις έρευνες για την πτήση MH370 δέκα χρόνια μετά την εξαφάνισή της

Η Μαλαισία ίσως επανεκκινήσει τις έρευνες για την πτήση MH370 δέκα χρόνια μετά την εξαφάνισή της

Το Boeing 777 των μαλαισιανών αερογραμμών, με 239 επιβάτες και προορισμό το Πεκίνο, εξαφανίστηκε από τα ραντάρ λίγο μετά την απογείωσή του, στις 8 Μαρτίου του 2014

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μαλαισία ενδέχεται να επανεκκινήσει τις έρευνες για τον εντοπισμό της πτήσης MH370 που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς τον Μάρτιο του 2014. 

Αμερικανική εταιρεία που επιχείρησε να εντοπίσει το αεροσκάφος το 2018 προτείνει πως πρέπει να ξεκινήσει νέα έρευνα στον νότιο Ινδικό Ωκεανό, όπου πιστεύεται πως συνετρίβη το αεροσκάφος της Malaysia Airlines. 

Ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας, Αντονι Λόκε, ανέφερε πως θα ζητήσει από την εταιρεία θαλάσσιας ρομποτικής Ocean Infinity να τον ενημερώσει για την τελευταία πρότασή της. Σημειώνεται πως η μαλαισιανή κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως δεν θα ξεκινήσει νέα έρευνα χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία για την τοποθεσία όπου φέρεται να βρίσκεται η χαμένη άτρακτος. 

Αν τα στοιχεία είναι αξιόπιστα, τόνισε ο υπουργός, θα ζητήσει την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου για την επανεκκίνηση των ερευνών. 

«Η κυβέρνηση εμμένει στην αποφασιστικότητά της να εντοπίσει την MH370. Ευελπιστούμε πραγματικά ότι η έρευνα μπορεί να βρει το αεροπλάνο και να προσφέρει την αλήθεια στους οικείους των αγνοουμένων», δήλωσε ο Λόκε σε εκδήλωση μνήμης για τη 10η επέτειο από την εξαφάνιση του αεροσκάφους. 

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ocean Infinity, Ολιβερ Πάνκετ, η εταιρεία έχει βελτιώσει την τεχνολογία της από το 2018 «και νιώθουμε πλέον σε θέση να επιστρέψουμε στην αναζήτηση της MH370», τόνισε στην αγγλόφωνη εφημερίδα New Straits Times. 

«Συνεργαζόμαστε με πολλούς εμπειρογνώμονες, μερικούς εκτός της Ocean Infinity, για να συνεχίσουμε να αναλύουμε τα δεδομένα με την ελπίδα να περιορίσουμε την περιοχή αναζήτησης σε μια ζώνη στην οποία η επιτυχία καθίσταται δυνητικά εφικτή», πρόσθεσε ο ίδιος. 

Η Μαλαισία ίσως επανεκκινήσει τις έρευνες για την πτήση MH370 δέκα χρόνια μετά την εξαφάνισή της-1
Εκδήλωση μνήμης για τη δέκατη επέτειο από την εξαφάνιση της πτήσης που βύθισε σε πένθος διαρκείας εκατοντάδες οικογένειες – Φωτ.: REUTERS/Hasnoor Hussain.

Το Boeing 777 των μαλαισιανών αερογραμμών, με 239 επιβάτες και προορισμό το Πεκίνο, εξαφανίστηκε από τα ραντάρ λίγο μετά την απογείωσή του, στις 8 Μαρτίου του 2014. Τα δορυφορικά δεδομένα έδειξαν ότι το αεροπλάνο εξετράπη του καθορισμένου σχεδίου πτήσης του, κατευθυνόμενο πάνω από τον νότιο Ινδικό Ωκεανό – όπου πιστεύεται ότι συνετρίβη.

Η πολύχρονη, πολυεθνική, ιδιαίτερα κοστοβόρα επιχείρηση έρευνας δεν απέδωσε καρπούς -– παρότι λογής συντρίμμια ξεβράστηκαν τα επόμενα χρόνια στις ακτές της ανατολικής Αφρικής και σε νησιά του Ινδικού Ωκεανού. 

Η ιδιωτική έρευνα το 2018 από την Ocean Infinity επίσης δεν εντόπισε τίποτα.

Πηγή: Associated Press

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή