Οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα συνεχίζονται παρά την απουσία του Ισραήλ

Οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα συνεχίζονται παρά την απουσία του Ισραήλ

Η Ουάσιγκτον υιοθετώντας σκληρότερη γραμμή, απαίτησε από τον σύμμαχό της Ισραήλ να διευκολύνει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα

4' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ότι πιέζει για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα παρά την απόφαση του Ισραήλ να απέχει από τις συνομιλίες που συνεχίζονται στο Κάιρο.

Την ίδια ώρα, η Ουάσιγκτον υιοθετώντας σκληρότερη γραμμή, απαίτησε από τον σύμμαχό της Ισραήλ να διευκολύνει την κατάσταση για τους ανθρώπους της Γάζας που υποφέρουν εξαιτίας του πεντάμηνου πολέμου και του ισραηλινού αποκλεισμού.

Οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός, οι οποίες ξεκίνησαν χθες Κυριακή, έχουν χαρακτηριστεί ως το τελευταίο εμπόδιο στην πορεία προς την πρώτη παρατεταμένη εκεχειρία στον πόλεμο, εγκαίρως για τον μήνα νηστείας του μουσουλμανικού Ραμαζανιού, ο οποίος ξεκινά την Κυριακή.

Το Ισραήλ αρνήθηκε να προβεί σε δημόσιο σχόλιο για τις συνομιλίες στο Κάιρο, ενώ δεν σχολίασε ούτε την απόφασή του να απέχει.

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters, το Ισραήλ δεν προσήλθε, επειδή η Χαμάς αρνήθηκε το αίτημά του να δώσει λίστα με τα ονόματα όλων των ομήρων που είναι ζωντανοί.

Η Χαμάς από την πλευρά της έχει πει ότι θα δώσει τη λίστα μόνο όταν συμφωνηθούν οι όροι.

«Οι συνομιλίες στο Κάιρο συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα, ανεξάρτητα από το αν η αντιπροσωπεία της κατοχής είναι παρούσα στην Αίγυπτο», δήλωσε σήμερα Δευτέρα στο Reuters αξιωματούχος της Χαμάς.

Η Ουάσιγκτον, η οποία είναι ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ και βασικός διαμεσολαβητής στις συνομιλίες, ισχυρίζεται ότι η συμφωνία είναι εφικτή, καθώς περιμένει μόνο την έγκριση της Χαμάς.

«Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι θέλει κατάπαυση του πυρός. Λοιπόν, υπάρχει συμφωνία στο τραπέζι. Και όπως έχουμε πει, η Χαμάς πρέπει να συμφωνήσει», δήλωσε την Κυριακή η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις.

«Ας πετύχουμε κατάπαυση του πυρός. Ας επανενώσουμε τους ομήρους με τις οικογένειές τους. Και ας προσφέρουμε άμεση ανακούφιση στους κατοίκους της Γάζας», πρόσθεσε η ίδια.

Αλλαγή τόνου

Σε ομιλία που σηματοδοτεί προφανή αλλαγή τόνου από την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν προς τον σύμμαχό της, η Χάρις χρησιμοποίησε ασυνήθιστα έντονη γλώσσα για να καλέσει το Ισραήλ να κάνει περισσότερα για να διευκολύνει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.

«Οι άνθρωποι στη Γάζα λιμοκτονούν. Οι συνθήκες είναι απάνθρωπες και η ανθρωπιά μας μάς υποχρεώνει να δράσουμε», ανέφερε.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα για να αυξήσει σημαντικά τη ροή της βοήθειας. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες», πρόσθεσε.

Χαμάς: Εχουμε δείξει ευελιξία

Παλαιστίνιος αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στις συνομιλίες αμφισβήτησε τον αμερικανικό ισχυρισμό ότι το Ισραήλ είχε συμφωνήσει σε κατάπαυσης πυρός, την οποία εμπόδιζε η Χαμάς. Υποστήριξε ότι η θέση αυτή αποσκοπεί στην εκτροπή της ευθύνης σε περίπτωση που οι συνομιλίες καταρρεύσουν.

«Η παλαιστινιακή αντίσταση, με επικεφαλής τη Χαμάς, έχει δείξει την απαραίτητη ευελιξία, αλλά ταυτόχρονα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τον λαό της και να επιτύχει συμφωνία που θα είναι αποδεκτή από τους Παλαιστινίους», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η πρόταση που συζητείται είναι για κατάπαυση του πυρός, διάρκειας περίπου 40 ημερών, κατά τη διάρκεια της οποίας η Χαμάς θα απελευθερώσει περίπου 40 από τους περισσότερους από 100 ομήρους που εξακολουθεί να κρατά, σε αντάλλαγμα για περίπου 400 κρατούμενους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

Επιπλέον, τα ισραηλινά στρατεύματα θα αποσυρθούν από περιοχές, θα επιτραπεί η είσοδος περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και θα επιτραπεί επίσης στους κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Δεν τελειώνει ο πόλεμος

Οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα συνεχίζονται παρά την απουσία του Ισραήλ-1

Ωστόσο, η συμφωνία δεν αντιμετωπίζει άμεσα το αίτημα της Χαμάς για σαφή πορεία προς τον οριστικό τερματισμό του πολέμου.

Ούτε επιλύει το πρόβλημα του τι θα γίνει με τους περισσότερους από τους μισούς εναπομείναντες ομήρους – Ισραηλινούς άνδρες που εξαιρούνται τόσο από αυτή όσο και από προηγούμενες συμφωνίες που καλύπτουν γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους και τραυματίες.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι δεν θα τερματίσει τον πόλεμο μέχρι να εξαλειφθεί η Χαμάς. Η Χαμάς λέει ότι δεν θα απελευθερώσει τους ομήρους χωρίς συμφωνία που θα τερματίζει τον πόλεμο.

Οι διαμεσολαβητές έχουν δηλώσει ότι ελπίζουν να ξεπεράσουν το αδιέξοδο με υποσχέσεις για επίλυση των υπόλοιπων ζητημάτων σε μεταγενέστερες φάσεις.

Το πλήγμα της Ράφα

Ο πόλεμος στη Γάζα ξέσπασε όταν μαχητές της Χαμάς που ελέγχουν τον θύλακο εισέβαλαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και απάγοντας 253 ομήρους, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ισραήλ.

Εκτοτε, η χώρα έχει αποκλείσει την παράκτια λωρίδα, έχει εισβάλει σχεδόν σε όλες τις πόλεις της και τη σφυροκοπεί από τον ουρανό.

Οι παλαιστινιακές αρχές υποστηρίζουν ότι περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι έχουν επιβεβαιωμένα σκοτωθεί, ενώ χιλιάδες νεκροί βρίσκονται κάτω από τα βομβαρδισμένα κτήρια. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού παραμένει χωρίς στέγη και τα Ηνωμένα Εθνη υποστηρίζουν ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με λιμό.

Συμφωνία για τη διακοπή των μαχών μέχρι το Ραμαζάνι θα αποτρέψει ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, την τελευταία πόλη στο νότιο άκρο της Γάζας, όπου πάνω από τον μισό πληθυσμό του θυλάκου έχει καταφύγει, κυρίως σε αυτοσχέδιες σκηνές.

Οι τελευταίες ημέρες πριν από αυτή την προθεσμία ήταν ιδιαίτερα αιματηρές. Οι κάτοικοι έχουν περιγράψει σφοδρές μάχες από το Σάββατο βόρεια της Ράφα στη Χαν Γιουνίς, κύρια πόλη του Νότου.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν δώσει στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνουν κτίρια τα οποία έχουν καταστραφεί από αεροπορικές επιδρομές.

Εγκαταλείπουν τις θέσεις τους

Το ισραηλινό κανάλι 14 News μετέδωσε σήμερα Δευτέρα ότι αρκετοί αξιωματούχοι της μονάδας του εκπροσώπου Τύπου των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) εγκαταλείπουν τις θέσεις τους, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής διεθνούς εκπροσώπου, αντισυνταγματάρχη Ρίτσαρντ Χεχτ.

Οπως ανέφερε, ο μεγάλος αριθμός των αποχωρήσεων ταυτόχρονα, σε περίοδο πολέμου, είναι ασυνήθιστος.

Ο στρατός διέψευσε τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης ότι ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου, υποναύαρχος Ντάνιελ Χάγκαρι είχε παραιτηθεί, αλλά δεν σχολίασε άμεσα τις αναφορές για την αποχώρηση άλλων αξιωματούχων.

«Η Μονάδα Εκπροσώπου Τύπου του ισραηλινού στρατού συνεχίζει να εκπληρώνει την αποστολή της να μοιράζεται την αλήθεια με διαφάνεια και ακρίβεια, αντιμετωπίζοντας παράλληλα την παραπληροφόρηση – συμπεριλαμβανομένων αβάσιμων ισχυρισμών όπως αυτοί», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT