Στις ΗΠΑ για επαφές ο Μπένι Γκαντζ – Ενοχλημένος ο Νετανιάχου

Στις ΗΠΑ για επαφές ο Μπένι Γκαντζ – Ενοχλημένος ο Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός «πολιτικός που μπορεί να ρίξει τον Νετανιάχου» θα έχει σήμερα επαφές στις ΗΠΑ με την Κάμαλα Χάρις και τον Τζέικ Σάλιβαν

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο 64χρονος Μπένι Γκαντζ, πρώην υπουργός Αμυνας του Ισραήλ και πολιτικός αντίπαλος του νυν πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, βρίσκεται στις ΗΠΑ όπου αναμένεται να έχει σήμερα επαφές με την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν.

Ο Μπένι Γκαντζ είχε διατελέσει, στο πρόσφατο παρελθόν, υπουργός Αμυνας (2020-2022), Δικαιοσύνης και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ενώ από το 2022 και έπειτα είναι ο ηγέτης του κεντροδεξιού συνασπισμού κομμάτων HaMahane HaMamlachti. Μετά τις επιθέσεις που εξαπέλυσε η Χαμάς κατά των Ισραηλινών στις 7 Οκτωβρίου, ο Γκαντζ εντάχθηκε, και εκείνος, στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, υπερασπιζόμενος έτσι την ισραηλινή εθνική ενότητα εν καιρώ πολέμου. Ωστόσο, ο 64χρονος θεωρείται, παράλληλα, πολιτικός αντίπαλος του 74χρονου Νετανιάχου και ο άνθρωπος που θα μπορούσε να τον διαδεχθεί στην εξουσία όταν εκείνος οδηγηθεί στην έξοδο.

Υπό αυτό το πρίσμα, η επίσκεψή του στις ΗΠΑ αποκτά πρόσθετες διαστάσεις, πολύ δε περισσότερο καθώς, όπως λέγεται, αυτή η επίσκεψη δεν είχε την προηγούμενη έγκριση του ίδιου του Νετανιάχου.  

Το ταξίδι του Μπένι Γκαντζ, ενός κεντρώου πολιτικού που εντάχθηκε στο υπουργικό συμβούλιο του Νετανιάχου εν καιρώ πολέμου, πραγματοποιείται την ώρα που βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ ΗΠΑ και Νετανιάχου αναφορικά με την κατάσταση στη Γάζα και ενώ τα ποσοστά της δημοτικότητας του Νετανιάχου καταρρέουν.

Η Ουάσιγκτον παρουσιάζεται, πια, να μιλά ξανά για μια λύση δύο κρατών και να διαφωνεί με κάποιες από τις στρατιωτικές επιλογές των Ισραηλινών αλλά και με τα μεταπολεμικά σχέδια που έχει παρουσιάσει η πλευρά του Νετανιάχου για τη Γάζα.

Αξιωματούχος του κόμματος Λικούντ, στην ηγεσία του οποίου βρίσκεται ο Νετανιάχου, είπε ότι το ταξίδι του Γκαντζ στις ΗΠΑ σχεδιάστηκε χωρίς την προηγούμενη έγκριση του Ισραηλινού πρωθυπουργού. Ο Νετανιάχου φέρεται μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, να τα «έψαλε» ιδιωτικά στον Γκαντζ αναφέροντάς του ότι το Ισραήλ έχει «μόνο έναν πρωθυπουργό».

Με πληροφορίες από Euronews, New York Post

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT