Ο Ντόναλντ Τουσκ ζητάει κυρώσεις στα ρωσικά αγροτοδιατροφικά προϊόντα

Ο Ντόναλντ Τουσκ ζητάει κυρώσεις στα ρωσικά αγροτοδιατροφικά προϊόντα

«Θα προτιμούσα το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αποφασίσει κυρώσεις κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, σε ό,τι αφορά τα αγροτοδιατροφικά προϊόντα», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεσή του να ζητήσει από την Κομισιόν την επιβολή «καθολικών κυρώσεων» στα ρωσικά και λευκορωσικά αγροτοδιατροφικά προϊόντα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ.

«Θα προτιμούσα το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αποφασίσει κυρώσεις κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, σε ό,τι αφορά τα αγροτοδιατροφικά προϊόντα», δήλωσε από το Βίλνιους ο Πολωνός πρωθυπουργός.

Συμπλήρωσε δε πως μία κοινή απόφαση θα ήταν «αποτελεσματικότερη» συγκριτικά με μεμονωμένες αποφάσεις των κρατών-μελών, προσθέτοντας πως θα ζητήσει από το πολωνικό κοινοβούλιο να αναλάβει πρωτοβουλία, προκειμένου να αποσταλεί σχετικό αίτημα στην Κομισιόν.

«Τέτοια μέτρα θα έκαναν πιο ρεαλιστικές τις κυρώσεις και θα προστάτευαν αποτελεσματικότερα τις ευρωπαϊκές, λιθουανικές και πολωνικές αγορές, αλλά και θα απελευθέρωναν τελείως τις δυνατότητες εξαγωγής ουκρανικών αγροτοδιατροφικών προϊόντων προς τρίτες χώρες», είπε.

Η Λετονία έχει ήδη απαγορεύσει από τις αρχές του μήνα την εισαγωγή προϊόντων διατροφής που προέρχονται από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, καθώς και μέσω τρίτων χωρών.

Εδώ και εβδομάδες, οι Ευρωπαίοι αγρότες διαδηλώνουν κατά του ευρωπαϊκού πράσινου συμφώνου και των εισαγωγών ουκρανικών αγροτικών προϊόντων. Στην Πολωνία, οι αγρότες έχουν αποκλείσει τους κύριους οδικούς άξονες της χώρας και τα συνοριακά περάσματα με την Ουκρανία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή