Η Γαλλία κατοχυρώνει την άμβλωση ως συνταγματικό δικαίωμα

Η Γαλλία κατοχυρώνει την άμβλωση ως συνταγματικό δικαίωμα

Η πρώτη χώρα στον κόσμο που κατοχυρώνει ρητά το δικαίωμα στην άμβλωση μέσα στο σύνταγμά της

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το γαλλικό κοινοβούλιο σε μια ιστορική συνεδρίαση ψήφισε υπέρ της κατοχύρωσης της άμβλωσης ως συνταγματικού δικαιώματος. Πρόκειται για την πρώτη χώρα παγκοσμίως που προχωρά σε μια τέτοια απόφαση. 

Εν μέσω δυνατών χειροκροτημάτων, η πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Γιαέλ Μπράουν-Πιβέ ανακοίνωσε ότι 780 βουλευτές και γερουσιαστές ενέκριναν την εισαγωγή του δικαιώματος της εκούσιας διακοπής κύησης στο σύνταγμα της χώρας. Μόλις 72 ψήφισαν κατά. Η ένταξη του δικαιώματος της άμβλωσης στο σύνταγμα θεωρείται ως ένας ακόμα τρόπος προστασίας του νόμου που αποποινικοποίησε την εκούσια διακοπή κύησης στη Γαλλία το 1975.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε σε ανάρτησή του ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας κάνοντας λόγο για ένα «παγκόσμιο μήνυμα». 

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ είπε ενώπιον γερουσιαστών και βουλευτών: «Μας στοιχειώνει ο πόνος και η μνήμη τόσων πολλών γυναικών που δεν ήταν ελεύθερες […] Σήμερα, η κατοχύρωση αυτού του δικαιώματος στο σύνταγμά μας, σημαίνει ότι κλείνουμε την πόρτα στην τραγωδία του παρελθόντος. Λέω σε όλες τις γυναίκες εντός και εκτός των συνόρων μας, ότι σήμερα ξεκινά η εποχή ενός ελπιδοφόρου κόσμου».

Η Ματίλντ Πανό, βουλευτής του αριστερού κόμματος της «Ανυπότακτης Γαλλίας», η οποία πρότεινε και την ένταξη του δικαιώματος της άμβλωσης στο σύνταγμα είπε ότι πρόκειται για «μια υπόσχεση προς όλες τις γυναίκες που αγωνίζονται παντού στον κόσμο». «Ο αγώνας σας είναι και δικός μας. Αυτή η νίκη είναι δική σας», πρόσθεσε. 

Με πληροφορίες από BFMTV, Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT