H Κίνα κόβει την ενημέρωση

Απών ο τσάρος της κινεζικής οικονομίας από την παραδοσιακή συνέντευξη Τύπου στη σύνοδο του Κογκρέσου του Λαού

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Αίσθηση προκάλεσε η απόφαση της κινεζικής ηγεσίας να μην επιτρέψει στον πρωθυπουργό και «τσάρο της οικονομίας» Λι Τσιανγκ να παραχωρήσει την πατροπαράδοτη συνέντευξη Τύπου στην ετήσια σύνοδο του Εθνικού Κογκρέσου του Λαού. Οι συνεντεύξεις Τύπου ακυρώθηκαν επίσης για την υπόλοιπη κοινοβουλευτική περίοδο, διάρκειας τριών ετών.

Η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού προσέφερε μοναδική ευκαιρία για απάντηση ερωτήσεων σχετικά με την οικονομία και την εξωτερική πολιτική, με τη διαδικασία να μην έχει ακυρωθεί ποτέ από το 1993 έως σήμερα.

Η εναρκτήρια σύνοδος του Κογκρέσου πραγματοποιείται στον απόηχο κρίσης στην κατασκευαστική αγορά της Κίνας και εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών δυτικών επενδυτών για την υγεία της κινεζικής οικονομίας. Η σύνοδος των δύο οργάνων της νομοθετικής εξουσίας (Εθνικό Κογκρέσο του Λαού και Συμβουλευτική Πολιτική Σύνοδος του Κινεζικού Λαού) αναμένεται να εγκρίνει σε πανηγυρική συνεδρίαση την οικονομική πολιτική που έχει εκπονήσει το Κόμμα. Οι συνεδριάσεις είναι προσεκτικά χορογραφημένες, ενώ κάθε δημόσια τοποθέτηση απηχεί πιστά την κομματική γραμμή.

Μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους, εκπρόσωπος του Κογκρέσου αποκάλυψε ότι πέρα από την ακύρωση της συνέντευξης του πρωθυπουργού Λι, τα κενά χαρτοφυλάκια στο Κρατικό Συμβούλιο (το κινεζικό υπουργικό συμβούλιο) και στην Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή δεν θα στελεχωθούν σε αυτή τη χρονική στιγμή, εν αντιθέσει με τη συνήθη πρακτική.

Αβεβαιότητα επικρατεί, στο μεταξύ, γύρω από την τύχη του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Τσιν Γκανγκ, και του πρώην υπουργού Αμυνας, Λι Σανκφού, οι οποίοι παύθηκαν αιφνιδιαστικά από τις θέσεις τους και των οποίων τα χαρτοφυλάκια παραμένουν ακέφαλα. Στη θέση του Λι αναμένεται να διοριστεί ο υφυπουργός Αμυνας, Ντονγκ Ζουν.

Μυστικές εκκαθαρίσεις

Χθες το πρωί, ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός ανακοίνωσε ότι το Κογκρέσο ενέκρινε την απομάκρυνση των παραπάνω υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας, που είχε ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο και τον Φεβρουάριο, αντίστοιχα. Οι αλλαγές αυτές στο πολιτικό προσωπικό ενδέχεται να αποτελούν μέρος συνεχιζόμενης και μυστικής εκκαθάρισης των ανωτάτων κλιμακίων της άμυνας και της οικονομίας.

Ο εκπρόσωπος του Κογκρέσου έκανε ακόμη λόγο για τις πρόσφατες αλλαγές στον αντικατασκοπευτικό νόμο, οι οποίες έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις της παγκόσμιας επιχειρηματικής κοινότητας για τη διευρυμένη ερμηνεία της κατασκοπείας και τις απαγορεύσεις γύρω από τη μετάδοση πληροφοριών και δεδομένων με αφορμή την προστασία της εθνικής ασφάλειας. Εφοδοι των Αρχών και συλλήψεις έχουν προκαλέσει την έντονη ανησυχία ξένων εταιρειών στην Κίνα.

«Ο νέος νόμος κατά της κατασκοπείας δεν αίρει την προσήλωση της Κίνας στη μεταρρύθμιση και το άνοιγμα προς την παγκόσμια αγορά. Οι νόμιμες επιχειρηματικές δραστηριότητες, η επιστημονική έρευνα και οι επαγγελματικές ανταλλαγές δεν θα επηρεασθούν. Η πόρτα της Κίνας στον κόσμο παραμένει ανοικτή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κογκρέσου. Σε ό,τι αφορά τον αμυντικό προϋπολογισμό και τη συνεχή ενίσχυσή του, ο εκπρόσωπος του Κογκρέσου αρκέστηκε να διατυπώσει εκ νέου τη δέσμευση του Πεκίνου για ειρηνική συνύπαρξη με τα κράτη της Ασίας και του υπόλοιπου κόσμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή