ΠΟΥ: Παιδιά πεθαίνουν από την πείνα στη βόρεια Γάζα

ΠΟΥ: Παιδιά πεθαίνουν από την πείνα στη βόρεια Γάζα

Για «ζοφερά ευρήματα» στη Γάζα, όπου τουλάχιστον 15 παιδιά πέθαναν από υποσιτισμό και αφυδάτωση σε νοσοκομείο, έκανε λόγο ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επισκέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στα νοσοκομεία Αλ Αουντά και Καμάλ Αντουάν το Σαββατοκύριακο ήταν οι πρώτες από τις αρχές Οκτωβρίου, όπως γνωστοποίησε ο επικεφαλής του, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Σε ανάρτησή του, έκανε λόγο για «ζοφερά ευρήματα». Η έλλειψη τροφίμων είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δέκα παιδιών και «σοβαρά επίπεδα υποσιτισμού», όπως τόνισε, προσθέτοντας πως τα κτίρια των νοσοκομείων έχουν καταστραφεί.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα ανέφερε την Κυριακή ότι τουλάχιστον 15 παιδιά πέθαναν από υποσιτισμό και αφυδάτωση στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν.

Ενα δέκατο έκτο παιδί πέθανε την Κυριακή σε νοσοκομείο της νότιας πόλης Ράφα, μετέδωσε χθες Δευτέρα το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ κάνει λόγο για «σοβαρά επίπεδα υποσιτισμού, παιδιά που πεθαίνουν από την πείνα, σοβαρές ελλείψεις σε καύσιμα, τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες, κτίρια νοσοκομείων κατεστραμμένα» στη βόρεια Γάζα. Εκτιμάται ότι 300.000 άνθρωποι ζουν στη συγκεκριμένη περιοχή του παλαιστινιακού θυλάκου με ελάχιστα τρόφιμα ή καθαρό νερό.

«Εφιαλτική κατάσταση» στο νοσοκομείο

«Η έλλειψη τροφίμων είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δέκα παιδιών», ανέφερε στο X.

Οι επισκέψεις ήταν οι πρώτες του ΠΟΥ εδώ και μήνες «παρά τις προσπάθειές μας να αποκτήσουμε πιο τακτική πρόσβαση στο βόρειο τμήμα της Γάζας», όπως έγραψε.

«Η κατάσταση στο νοσοκομείο Αλ Αουντά είναι εφιαλτική, καθώς ένα από τα κτίρια έχει καταστραφεί», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο ΟΗΕ προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι ο λιμός στη Γάζα ήταν «σχεδόν αναπόφευκτος».

«Οξύς υποσιτισμός» βρεφών

Ανώτερος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών για την παροχή βοήθειας προειδοποίησε ότι τουλάχιστον 576.000 άνθρωποι σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας –το ένα τέταρτο του πληθυσμού– βρίσκονται αντιμέτωποι με καταστροφικά επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας και ένα στα έξι παιδιά κάτω των δύο ετών στο βόρειο τμήμα υποφέρει από οξύ υποσιτισμό.

Η περιφερειακή διευθύντρια της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα παιδιά, UNICEF, δήλωσε ότι «οι θάνατοι παιδιών που φοβόμασταν είναι πλέον εδώ, καθώς ο υποσιτισμός μαστίζει τη Λωρίδα της Γάζας».

«Αυτοί οι τραγικοί και φρικτοί θάνατοι είναι ανθρωπογενείς, προβλέψιμοι και μπορούν να αποφευχθούν πλήρως», ανέφερε η Αντέλ Xοντρ σε δήλωσή της την Κυριακή.

«Αναποτελεσματικές» οι ρίψεις

Το Σάββατο, οι Ηνωμένες Πολιτείες προχώρησαν στην πρώτη ρίψη ανθρωπιστικής βοήθειας από αέρος στη Γάζα συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 38.000 γευμάτων.

Ωστόσο, οι οργανισμοί αρωγής ανακοίνωσαν ότι αυτές οι ρίψεις οι οποίες έχουν επίσης πραγματοποιηθεί στο παρελθόν από τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Αίγυπτο και την Ιορδανία αποτελούν αναποτελεσματικό τρόπο να φτάσουν οι προμήθειες στους ανθρώπους.

Οι ίδιες οι παραδόσεις βοήθειας σε κάποιες περιπτώσεις έχουν αποβεί μοιραίες. Την περασμένη εβδομάδα, τουλάχιστον 112 Παλαιστίνιοι φέρονται να σκοτώθηκαν περιμένοντας φορτηγά που μετέφεραν βοήθεια, ενώ ισραηλινά τανκς βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι τα τανκς έριξαν προειδοποιητικές βολές και ότι πολλοί από τους νεκρούς ποδοπατήθηκαν.

Η Χαμάς αμφισβήτησε την ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για «απευθείας πυρά κατά πολιτών».

Εμπόδια στη βοήθεια προς τους πρόσφυγες

Οργανώσεις βοήθειας αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τις ισραηλινές αρχές. Ο Φιλίπ Λαζαρινί, επικεφαλής της κύριας υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Λωρίδα της Γάζας, της UNRWA, κατηγόρησε χθες Δευτέρα την ισραηλινή κυβέρνηση ότι προσπαθεί να «εξαλείψει» την παρουσία της στη Γάζα.

Το Ισραήλ κατηγορεί εδώ και καιρό διάφορους κλάδους των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης της UNRWA, για μεροληψία, ακόμη και για αντισημιτισμό.

Αρκετές δυτικές χώρες έχουν διακόψει τη χρηματοδότησή της αφότου το Ισραήλ κατηγόρησε προσωπικό για ρόλο στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Ο Λαζαρινί έκανε λόγο για «ανεπιβεβαίωτες» κατηγορίες, για ευρύτερο πολιτικό κίνητρο και για σχέδιο «εξάλειψης του καθεστώτος των προσφύγων». Πρόσθεσε ότι η διάλυση της οργάνωσης θα οδηγούσε σε ανθρωπιστική κατάρρευση στη Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε εκστρατεία για να καταστρέψει τη Χαμάς αφότου ένοπλοι της οργάνωσης σκότωσαν περίπου 1.200 ανθρώπους στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και πήραν 253 στη Γάζα ως ομήρους.

Περισσότεροι από 30.500 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τότε, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της περιοχής.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, AP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή