Επιχειρησιακό λάθος και ευρεία παρακολούθηση από τη Ρωσία «βλέπει» η Γερμανία

Επιχειρησιακό λάθος και ευρεία παρακολούθηση από τη Ρωσία «βλέπει» η Γερμανία

«Η Ρωσία είχε πιθανότατα υποκλέψει τη στρατιωτική κλήση μέσω ευρείας παρακολούθησης, όχι μέσω κατασκόπου ούτε με στοχευμένη ενέργεια», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της Γερμανίας

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Αμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε σήμερα, Τρίτη, ότι ένας από τους συμμετέχοντες στη στρατιωτική συνομιλία για την Ουκρανία που υπέκλεψε η Ρωσία είχε συνδεθεί μέσω μη ασφαλούς γραμμής και εξετάζονται πειθαρχικά μέτρα.

«Η Ρωσία είχε πιθανότατα υποκλέψει τη στρατιωτική κλήση μέσω ευρείας παρακολούθησης, όχι μέσω κατασκόπου ή στοχευμένης παρακολούθησης», ανέφερε ο Πιστόριους, σημειώνοντας πως η χρήση του Webex για την κλήση είχε εγκριθεί.

Η Γερμανία θα λάβει τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για να διασφαλίσει ότι ένα τέτοιο περιστατικό δεν θα επαναληφθεί, όπως είπε.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν την περασμένη εβδομάδα ηχητικό από συνομιλία ανώτερων Γερμανών στρατιωτικών αξιωματούχων που πραγματοποιήθηκε μέσω Webex και συζήτησαν για όπλα για την Ουκρανία και πιθανό χτύπημα του Κιέβου σε γέφυρα στην Κριμαία.

Επιχειρησιακό λάθος

«Τα συστήματα επικοινωνίας μας δεν έχουν παραβιαστεί», δήλωσε ο Πιστόριους. «Ο λόγος για τον οποίο η κλήση της πολεμικής αεροπορίας μπόρεσε παρ’ όλα αυτά να καταγραφεί ήταν εξαιτίας του επιχειρησιακού λάθους ενός ατόμου», όπως εξήγησε ο Γερμανός υπουργός.

Ο συγκεκριμένος συμμετέχων είχε καλέσει από τη Σιγκαπούρη όπου γινόταν αεροπορική επίδειξη. Τέτοιου είδους εκδηλώσεις προσελκύουν υψηλόβαθμους Ευρωπαίους στρατιωτικούς αξιωματούχους, γεγονός που τις καθιστά στόχο για τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας.

«Πρέπει λοιπόν να υποθέσουμε ότι η πρόσβαση σε αυτή τη διάσκεψη Webex ήταν τυχαίο χτύπημα στο πλαίσιο μιας ευρείας, διάσπαρτης προσέγγισης», ανέφερε.

Η χρήση του Webex για την κλήση ήταν εγκεκριμένη, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι δεν ήταν το έτοιμο λογισμικό, αλλά ειδικά πιστοποιημένο.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή