Γαλλία – δημοσκοπήσεις: 12 μονάδες μπροστά η Λεπέν ενόψει ευρωεκλογών

Γαλλία – δημοσκοπήσεις: 12 μονάδες μπροστά η Λεπέν ενόψει ευρωεκλογών

Σε ρυθμούς ευρωεκλογών μπαίνει πια η Γαλλία, με τις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις να «λανσάρουν» τις προεκλογικές τους εκστρατείες ενόψει Ιουνίου

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ρυθμούς ευρωεκλογών μπαίνει πια η Γαλλία, με τις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις να «λανσάρουν» τις προεκλογικές τους εκστρατείες ενόψει Ιουνίου, κηρύσσοντας έτσι την έναρξη μιας κούρσας από την έκβαση της οποίας αναμένεται να κριθούν πολλά σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο.

Ο Εθνικός Συναγερμός (Rassemblement National – RN) της Μαρίν Λεπέν είχε την πρώτη του μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση την περασμένη Κυριακή στη Μασσαλία, παρουσία της ιδίας της 55χρονης Μαρίν Λεπέν αλλά και τους 28χρονου ηγέτη της παράταξης Ζορντάν Μπαρντελά. Η ομάδα των Μακρόν και Ατάλ από την άλλη πλευρά, αναμένεται να έχει τη δική της πρώτη μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση στις 9 Μαρτίου στη Λιλ.

Απευθυνόμενη σε ένα κοινό περίπου 8.000 συγκεντρωμένων, η Λεπέν εξαπέλυσε την περασμένη Κυριακή επίθεση ενάντια στην «παρεμβατική και αυταρχική» γραφειοκρατία των Βρυξελλών, θέτοντας ως στόχο την ανάκτηση εξουσιών από την πλευρά των κρατών-μελών. «Τα έθνη πρέπει να πάρουν πίσω την εξουσία που έχει κατασχέσει η Ε.Ε.», διακήρυξε η Λεπέν το κόμμα της οποίας προηγείται στις δημοσκοπήσεις, με τον Μπαρντελά ωστόσο να υπογραμμίζει ότι η λεπενική παράταξη δεν επιθυμεί ούτε προωθεί την έξοδο της Γαλλίας από την Ε.Ε. (Frexit).  

Υπενθυμίζεται ότι στις προηγούμενες ευρωεκλογές των 2019 και 2014 ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν είχε έρθει πρώτος με 23,3% και 24,9% αντίστοιχα. Η διαφορά ωστόσο από τον δεύτερο ενδέχεται φέτος να είναι ακόμη μεγαλύτερη. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο (BVA), η παράταξη της Λεπέν παρουσιάζεται να προηγείται στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, εξασφαλίζοντας ένα ποσοστό κοντά στο 30%. Η πλευρά του Εμανουέλ Μακρόν ωστόσο από την άλλη πλευρά, βρίσκεται 12 ποσοστιαίες μονάδες πίσω, συγκεντρώνοντας μόλις 18%, σύμφωνα με τις ίδιες μετρήσεις.

«Εάν ο Εθνικός Συναγερμός επικρατήσει με μεγάλη διαφορά, αυτό θα είναι πλήγμα για τον Μακρόν τόσο στο εσωτερικό, καθώς εκείνος επιδιώκει να αποτρέψει το ενδεχόμενο ανόδου της Λεπέν στην προεδρία της Γαλλίας το 2027, όσο και στο εξωτερικό όπου μια νίκη Λεπέν θα εμπόδιζε τα σχέδια Μακρόν για μια ισχυρότερη Ευρωπαϊκή Ενωση», σχολιάζουν σε ανάλυσή τους οι Financial Times.

Με πληροφορίες από FT     

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή