Η Κίνα αυξάνει τις στρατιωτικές δαπάνες κατά 7,2%

Η Κίνα αυξάνει τις στρατιωτικές δαπάνες κατά 7,2%

Ο επίσημος στρατιωτικός προϋπολογισμός της Κίνας είναι ο δεύτερος υψηλότερος στον πλανήτη μετά από αυτόν των ΗΠΑ

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κίνα θα αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες κατά 7,2% σε 1,67 τρισεκατομμύρια γουάν (217 δισ. ευρώ) το 2024, σύμφωνα με έκθεση προϋπολογισμού που δημοσιεύθηκε από το υπουργείο Οικονομικών σήμερα, στο πλαίσιο των ετήσιων κοινοβουλευτικών συνεδριάσεων της χώρας στο Πεκίνο.

Η ανακοίνωση του φετινού στρατιωτικού προϋπολογισμού έρχεται με φόντο το γεγονός ότι αρκετοί στρατηγοί του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, συμπεριλαμβανομένου του προηγούμενου υπουργού Αμυνας της χώρας Λι Σανγκφού, έχασαν τις θέσεις τους εν μέσω της ευρείας έρευνας του προέδρου Σι Τζινπίνγκ για την καταπολέμηση της διαφθοράς το περασμένο έτος.

Η επέκταση του στρατιωτικού προϋπολογισμού της Κίνας το 2024 ακολουθεί τις διαδοχικές αυξήσεις των τελευταίων ετών: κατά 7,2% πέρυσι, 7,1% το 2022, 6,8% το 2021, 6,6% το 2020 και 7,5% το 2019, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Ο επίσημος στρατιωτικός προϋπολογισμός της Κίνας είναι ο δεύτερος υψηλότερος στον πλανήτη μετά από αυτόν των ΗΠΑ, αν και ορισμένες ανεπίσημες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η κλίμακα των στρατιωτικών δαπανών του Πεκίνου μπορεί να είναι μεγαλύτερη από ό,τι υποστηρίζεται επίσημα, σχολιάζει το αμερικανικό CNBC.

Η Κίνα επιμένει στις διεκδικήσεις της επί της αυτοδιοικούμενης Ταϊβάν και ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ χαρακτηρίζει την επανένωση ως «ιστορικά αναπόφευκτη». Στην έκθεση κυβερνητικού έργου που δημοσιεύθηκε επίσης σήμερα, το Πεκίνο δεσμεύθηκε να «αντιταχθεί αποφασιστικά σε δραστηριότητες αυτονόμησης που αποσκοπούν στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν και σε εξωτερικές παρεμβάσεις».

Από τις αντιμαχίες στα χερσαία σύνορα με την Ινδία πριν από μερικά χρόνια έως τις διαφορές στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας με χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας πιο πρόσφατα, οι εντάσεις έχουν αυξηθεί μεταξύ του Πεκίνου και των γειτόνων του.

Την Τρίτη, οι Φιλιππίνες κατηγόρησαν την ακτοφυλακή της Κίνας για «επικίνδυνους ελιγμούς» που οδήγησαν σε σύγκρουση ενός κινεζικού σκάφους με ένα από τα πλοία της.

Πηγή CNBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT