Ουκρανία: Υποχωρεί το Κίεβο σχετικά με τις εξαγωγές σιτηρών στην Ε.Ε.

Ουκρανία: Υποχωρεί το Κίεβο σχετικά με τις εξαγωγές σιτηρών στην Ε.Ε.

Το Κίεβο φέρεται διατεθειμένο να προβεί σε υποχωρήσεις, αλλά θέτει ως όρο την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικών σιτηρών

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Κίεβο φέρεται διατεθειμένο να προβεί σε υποχωρήσεις αναφορικά με τις εξαγωγές σιτηρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ελπίζοντας σε εξομάλυνση των σχέσεών του με τη Βαρσοβία. Θέτει όμως ως όρο την απαγόρευση εισαγωγής από την Ε.Ε. σιτηρών από τη Ρωσία, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times σήμερα Τετάρτη.

Επικαλούμενη τον Ουκρανό υπουργό Εμπορίου Τάρας Κάτσκα, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι η εμπόλεμη χώρα είναι έτοιμη να αποδεχθεί περιορισμούς στις εμπορικές τις σχέσεις με την Ε.Ε. ώστε να θέσει τέρμα στη διαμάχη με την Πολωνία.

Ο Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι το Κίεβο είναι διατεθειμένο να αποδεχθεί νέους περιορισμούς στις εξαγωγές ουκρανικών γεωργικών προϊόντων, τονίζοντας όμως ότι η Ενωση οφείλει και να απαγορεύσει τις ρωσικές εισαγωγές, που εξακολουθούν να περνούν τα σύνορα της Ε.Ε. μέσω Λευκορωσίας και των χωρών της Βαλτικής.

«Ισως για μια μεταβατική περίοδο, αυτού του είδους η ελεγχόμενη προσέγγιση στις εμπορικές ροές μεταξύ της Ουκρανίας και της Ε.Ε. να είναι κάτι που όλοι χρειαζόμαστε», είπε ο κ. Κάτσκα. Αλλά πρόσθεσε: «Ως προς το σιτάρι, δεν είναι η Ουκρανία που προκαλεί προβλήματα στους Πολωνούς αγρότες, είναι η Ρωσία».

Μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Ε.Ε. ήρε τους δασμούς στις ουκρανικές εισαγωγές, αλλά η Πολωνία και άλλες γειτονικές χώρες βίωσαν υπερπληθώρα προϊόντων και οι αγρότες βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Υπό την προηγούμενη κυβέρνηση, η Βαρσοβία επέβαλε μονομερή απαγόρευση κατά παράβαση των εμπορικών κανόνων της Ε.Ε. και οι συνεχείς διαδηλώσεις τις τελευταίες εβδομάδες πίεσαν τον πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ να ζητήσει εξαιρέσεις από τις Βρυξέλλες και να συνεχίσει τους περιορισμούς.

«Πρέπει να βρούμε μια λύση που θα προστατεύει αποτελεσματικά την πολωνική και την ευρωπαϊκή αγορά από τον άνισο ανταγωνισμό», δήλωσε ο κ. Τουσκ τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Λιθουανία.

Συμφώνησε με τον Ουκρανό υπουργό για την ανάγκη απαγόρευσης των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, ένα μέτρο που θα υποστηρίξει η Λιθουανία, δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας Ινγκριντα Σιμόνιτε.

Ο κ. Τουσκ είπε ότι οι περιορισμοί σε επίπεδο ολόκληρου του μπλοκ θα ήταν πιο αποτελεσματικοί, αφού η Λετονία επέβαλε πρόσφατα απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών σε όλη τη χώρα.

Ωστόσο, μια απαγόρευση σε ολόκληρη την Ε.Ε. θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί, καθώς πολλά κράτη-μέλη αντιτίθενται σε μια τέτοια κίνηση λόγω των φόβων ότι θα αποσταθεροποιήσει τις παγκόσμιες αγορές και θα επιδεινώσει τις οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Οι ρωσικές εξαγωγές σιτηρών στην Ε.Ε. αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 50 τοις εκατό σε 1,5 εκατ. τόνους μεταξύ των ετών 2022 και 2023.

Η Ρωσία φέρεται να υποκινεί τους Πολωνούς αγρότες

Ο κ. Κάτσκα κατηγόρησε τη Μόσχα ότι υποκίνησε τις πολωνικές διαμαρτυρίες, μια κατηγορία που εξέφρασε επίσης ο επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε. Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Ο κ. Κάτσκα ισχυρίστηκε ότι η Μόσχα βρισκόταν «σίγουρα» πίσω από μια επίθεση τον περασμένο μήνα από Πολωνούς αγρότες σε ένα τρένο που μετέφερε ουκρανικά σιτηρά, το οποίο κατάφεραν να αναποδογυρίσουν και να χυθεί το φορτίο.

Οι Ρώσοι «εμπλέκονται σε περιπτώσεις βανδαλισμού ή δολιοφθοράς που μπορεί να αντιμετωπίζονται ως εχθρικές προς την Ουκρανία γενικά», είπε.

Πηγή: Financial Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT