Ε.Ε.: «Κυβερνοασπίδα» για την προστασία από κακόβουλες επιθέσεις

Ε.Ε.: «Κυβερνοασπίδα» για την προστασία από κακόβουλες επιθέσεις

Η ιδέα είναι να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο χρόνος εντοπισμού μιας επίθεσης σε ευρωπαϊκές υποδομές. Το κόστος είχε υπολογισθεί σε περισσότερα από 1 δισ. ευρώ, τα δύο τρίτα των οποίων θα χρηματοδοτηθούν από την Ε.Ε.

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μία «κυβερνοασπίδα», η οποία θα εκτείνεται στο σύνολο του εδάφους της θα εφοδιαστεί η Ευρωπαϊκή Ενωση, προκειμένου να προστατευθεί αλλά και να εντοπίζει αποτελεσματικά ενδεχόμενες διαδικτυακές επιθέσεις.

Οπως ανακοίνωσαν την Τετάρτη οι 27 χώρες-μέλη, ο εντοπισμός των επιθέσεων αυτών, οι οποίες έχουν πολλαπλασιασθεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, θα ανατεθεί σε ένα ευρωπαϊκό δίκτυο έξι ή επτά «κυβερνοκόμβων».

Εξοπλισμένοι με υπερυπολογιστές και με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, θα λειτουργούν με βάση το μοντέλο του συστήματος δορυφόρων Galileo, είχε αναφέρει η Κομισιόν κατά την παρουσίαση, πέρυσι, του προγράμματος γι’ αυτή την «κυβερνοασπίδα».

Η ιδέα είναι να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο χρόνος εντοπισμού μιας επίθεσης πληροφορικής σε ευρωπαϊκές υποδομές (νοσοκομεία, ενεργειακά δίκτυα κ.λπ.) ώστε να μπορεί να αντιμετωπισθεί καλύτερα.

Μέχρι στιγμής, χρειάζονται κατά μέσο όρο 190 ημέρες από την αρχή της διάδοσης ενός κακόβουλου λογισμικού, μέχρι τη στιγμή που αυτό εντοπίζεται, υπογράμμιζε τον περασμένο Απρίλιο η Κομισιόν.

Το κόστος της «κυβερνοασπίδας» είχε υπολογισθεί τον περασμένο Απρίλιο σε περισσότερα από 1 δισ. ευρώ, τα δύο τρίτα των οποίων θα χρηματοδοτηθούν από την ΕΕ.

Τα νέα μέτρα πρόκειται να υιοθετηθούν επισήμως από το Συμβούλιο της Ε΄.Ε. και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Κυβερνοεφεδρεία»

Η Ε.Ε. θα εφοδιασθεί επίσης με μια «κυβερνοεφεδρεία», αποτελούμενη από χιλιάδες δημόσιους και ιδιωτικούς παρόχους υπηρεσιών, σε εθελοντική βάση, για να υποστηρίξει την προσπάθεια άμυνας σε περίπτωση επίθεσης.

Ενα κράτος-μέλος, ένας θεσμός και μερικές τρίτες συνδεόμενες χώρες, όπως η Ελβετία ή η Σουηδία, θα μπορούν να προσφεύγουν σε αυτή την «εφεδρεία» σε περίπτωση σημαντικής ή μεγάλης κλίμακας επίθεσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση των «27».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή