Ρωσία: «Καμπανάκι» κατά της εσπευσμένης επαναλειτουργίας του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια

Ρωσία: «Καμπανάκι» κατά της εσπευσμένης επαναλειτουργίας του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια

Ο διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), Ραφαέλ Γκρόσι, βρίσκεται στη Ρωσία και αναμένεται να πραγματοποιήσει την πρώτη του συνάντηση μετά το 2022 με τον Βλαντιμίρ Πούτιν

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προειδοποίηση εναντίον οποιασδήποτε εσπευσμένης επαναλειτουργίας του ηλεκτροπαραγωγικού πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία, απηύθυνε την Τετάρτη στη Ρωσία ο διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), Ραφαέλ Γκρόσι.

Ο Γκρόσι βρίσκεται στη Ρωσία και αναμένεται να πραγματοποιήσει την πρώτη του συνάντηση μετά το 2022 με τον πρόεδρό της Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την οποία θα επιχειρήσει να θίξει κυρίως το θέμα της «επισφαλούς» κατάστασης του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη.

Ο σταθμός, που τελεί υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων από τον Μάρτιο του 2022, βρέθηκε πολλές φορές στο στόχαστρο βομβαρδισμών και αποκόπηκε επανειλημμένως από το δίκτυο ηλεκτροδότησης, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται ότι η άλλη θέλει να προκαλέσει εκεί καταστροφή.

Οπως ανέφερε ο Γκρόσι στο Γαλλικό Πρακτορείο, οποιαδήποτε επαναλειτουργία του σταθμού της Ζαπορίζια «θα απαιτούσε ορισμένες σοβαρές σκέψεις».

Ρωσία: «Καμπανάκι» κατά της εσπευσμένης επαναλειτουργίας του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια-1
Εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, με επικεφαλής τον γενικό διευθυντή Ραφαέλ Γκρόσι, στον ελεγχόμενο από τη Ρωσία πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. (Reuters)

«Πρόκειται για ζώνη στρατιωτικών μαχών. Μια ενεργή ζώνη μαχών», υπογράμμισε ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού, υπενθυμίζοντας ότι η λειτουργία του σταθμού έχει σταματήσει «για μακρά περίοδο» και ότι θα πρέπει ως εκ τούτου να υπάρξει «ένας ορισμένος αριθμός αξιολογήσεων για την ασφάλεια».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ρωσικής πυρηνικής υπηρεσίας Rosatom, Αλεξέι Λίκατσεφ, επιβεβαίωσε στα ρωσικά ΜΜΕ ότι συζήτησε με τον Γκρόσι «τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια (του σταθμού) όχι μόνον σε κατάσταση διακοπής, αλλά και σε κατάσταση ενεργούς λειτουργίας».

Στις δηλώσεις του στο AFP ο Γκρόσι ανέφερε επίσης ότι είναι «πολύ σημαντικό να συνεχιστεί ο διάλογος με τη Ρωσία». Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας είχε συναντηθεί τελευταία φορά με τον Πούτιν τον Οκτώβριο του 2022, ενώ έχει μεταβεί πολλές φορές στην Ουκρανία για να συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Εχει ζητήσει από τη Ρωσία και την Ουκρανία «να επιδεικνύουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» για να αποφευχθεί ένα πυρηνικό δυστύχημα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση παραμένει «πολύ ανησυχητική» στον σταθμό της Ζαπορίζια.

Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή