Ρωσία: Ο Γκάρι Κασπάροφ στη λίστα «τρομοκρατών και εξτρεμιστών»

Ρωσία: Ο Γκάρι Κασπάροφ στη λίστα «τρομοκρατών και εξτρεμιστών»

Σύμφωνα με την υπηρεσία οικονομικής παρακολούθησης Rosfinmonitoring, εναντίον του ασκήθηκε ποινική δίωξη βάσει του άρθρου περί τρομοκρατίας. Ο 60χρονος Κασπάροφ εγκατέλειψε τη Ρωσία το 2014, υπό τον φόβο των διώξεων

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον κατάλογο των «τρομοκρατών και εξτρεμιστών» συμπεριέλαβαν τον πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή σκακιού και γνωστό επικριτή του Κρεμλίνου, Γκάρι Κασπάροφ, οι Αρχές της Ρωσίας, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο 60χρονος Κασπάροφ εγκατέλειψε τη Ρωσία το 2014, υπό τον φόβο των διώξεων. Το γραφείο του δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα να σχολιάσει το γεγονός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας οικονομικής παρακολούθησης Rosfinmonitoring, εναντίον του ασκήθηκε ποινική δίωξη βάσει του άρθρου περί τρομοκρατίας, χωρίς να αναφέρονται περαιτέρω λεπτομέρειες.

Τα άτομα που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο, βρίσκονται αντιμέτωπα με περιορισμούς στις τραπεζικές τους συναλλαγές και αναγκάζονται να ζητούν έγκριση κάθε φορά που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τους λογαριασμούς τους.

Γεννημένος το 1963 στο σοβιετικό Αζερμπαϊτζάν, ο Γκάρι Κασπάροφ υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους σκακιστές στην ιστορία, ενώ στη συνέχεια έγινε σφοδρός πολέμιος του Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Ξένος πράκτορας» από το 2022

Στα τέλη του περασμένου έτους το υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας διαπίστωσε την ύπαρξη «ενδείξεων εγκληματικής πράξης» στις δραστηριότητες του Κασπάροφ και του συνεργάτη του Ιβάν Τιούτριν.

Παράλληλα, διαπίστωσε ενδείξεις εγκληματικής πράξης, βάσει του άρθρου περί συμμετοχής τους σε δραστηριότητες «ανεπιθύμητης οργάνωσης».

Ως ανεπιθύμητη είχε χαρακτηρισθεί τον Φεβρουάριο του 2023 η οργάνωση «Φόρουμ της Ελεύθερης Ρωσίας», μεταξύ των ιδρυτών της οποίας ήταν ο Κασπάροφ. Την υπόθεση εν συνεχεία ανέλαβε η Ανακριτική Επιτροπή.

Επισημαίνεται πως το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης είχε συμπεριλάβει το 2022 τον Κασπάροφ και τον πρώην μεγιστάνα του πετρελαίου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι στον κατάλογο των «ξένων πρακτόρων».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή