Κύπρος: «435.000 πουλιά θανατώθηκαν από το οργανωμένο έγκλημα»

Κύπρος: «435.000 πουλιά θανατώθηκαν από το οργανωμένο έγκλημα»

Δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος φέρονται να αιχμαλωτίζουν μικρά πτηνά κατά χιλιάδες με σκοπό να τα πουλήσουν σε εστιατόρια για την παρασκευή του τοπικού πιάτου «αμπελοπούλια»

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερα από 400.000 πουλιά παγιδεύτηκαν και θανατώθηκαν στην Κύπρο το περασμένο φθινόπωρο, με τα εγκλήματα κατά της άγριας ζωής να παρουσιάζουν αύξηση σύμφωνα με έκθεση της BirdLife Cyprus.

Τα δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος φέρονται να χρησιμοποιούν δολώματα και ηχεία για να προσελκύσουν μικρά πουλιά (όπως κοκκινολαίμηδες και σπουργίτια) και στη συνέχεια να τα αιχμαλωτίσουν. Στη συνέχεια, πωλούνται σε εστιατόρια για την παρασκευή του τοπικού πιάτου «αμπελοπούλια». 

Η έκθεση, που συντάχθηκε από την BirdLife Cyprus με την υποστήριξη της RSPB και της Επιτροπής κατά της σφαγής πτηνών (Cabs), διαπίστωσε ότι 435.000 πτηνά θανατώθηκαν με αυτόν τον τρόπο μόνο το φθινόπωρο του 2023. Αν και ο αριθμός των πουλιών που αιχμαλωτίζονται και θανατώνονται παρουσίαζε πτώση την τελευταία δεκαετία, το 2023 σημειώθηκε αύξηση κατά 90.000 συγκριτικά με το 2022.

Ο Μάρτιν Χέλικαρ, διευθυντής του BirdLife Cyprus, δήλωσε ότι «παρά την πολύ καλή πρόοδο που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια, αυτό το φθινόπωρο ήταν μια υπενθύμιση ότι η πρόοδος αυτή μπορεί να ανατραπεί γρήγορα». 

Η Κύπρος αποτελεί πέρασμα για πολλά πουλιά κατά τις φθινοπωρινές μεταναστεύσεις μεταξύ των τόπων αναπαραγωγής τους στην Ευρώπη και των περιοχών διαχείμασης στην Αφρική. Κάθε χρόνο μαυροπετρίτες, μυγοχάφτες, τσιφτές, ιτιόπτερα και άλλα είδη μπαίνουν στο στόχαστρο στην Κύπρο.

Η πρακτική της παγίδευσης πτηνών για κατανάλωση από τον άνθρωπο απαγορεύτηκε στην Κύπρο το 1974, αλλά συνεχίζει να εφαρμόζεται σε βιομηχανική κλίμακα. Πριν από 20 χρόνια, περισσότερα από 2 εκατομμύρια πουλιά παγιδεύονταν κάθε χρόνο, ενώ τη δεκαετία του 1990 σκοτώθηκαν περισσότερα από 10 εκατομμύρια. Εκτοτε, οι αρχές στην Κύπρο συνεργάζονται με το BirdLife Cyprus, την Cabs και την RSPB για τη μείωση του αριθμού των πτηνών που θανατώνονται.

Με πληροφορίες από Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή