«Αν με σκοτώσουν, υπάρχουν άλλοι που θα συνεχίσουν τον αγώνα μου», δήλωνε ο Ναβάλνι το 2020

«Αν με σκοτώσουν, υπάρχουν άλλοι που θα συνεχίσουν τον αγώνα μου», δήλωνε ο Ναβάλνι το 2020

Ο Αλεξέι Ναβάλνι είχε παραχωρήσει μια συνέντευξη τον Δεκέμβριο του 2020, όταν ήταν ακόμη στο Βερολίνο, που προβάλλεται τώρα για πρώτη φορά

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος πέθανε στη φυλακή τον Φεβρουάριο, πίστευε ότι ο θάνατός του «δεν θα άλλαζε τίποτα» αναφορικά με την πολιτική μάχη που εκείνος έδινε στη Ρωσία και ότι «πολλοί άλλοι ήταν έτοιμοι να πάρουν τη θέση του», σύμφωνα με το βίντεο συνέντευξης που παραχώρησε τον Δεκέμβριο του 2020 και δεν είχε προβληθεί ποτέ.

Το εν λόγω βίντεο δημοσιοποιήθηκε σήμερα από τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης Libération και LCI.

«Πιστεύω ότι αν με σκοτώσουν δεν θα αλλάξει τίποτα επειδή υπάρχουν άλλα πρόσωπα έτοιμα να με αντικαταστήσουν», είχε δηλώσει τότε ο Ναβάλνι. Τα μέλη των ομάδων που τον υποστήριζαν «ξέρουν να εργάζονται χωρίς εμένα, επειδή περνώ πολύ καιρό στη φυλακή κάθε χρόνο και έχουν συνηθίσει να δουλεύουν χωρίς εμένα», πρόσθετε. 

Ο Ναβάλνι πέθανε στις 16 Φεβρουαρίου υπό συνθήκες που ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί πλήρως, σε φυλακή της Αρκτικής όπου εξέτιε ποινή κάθειρξης 19 ετών για «εξτρεμισμό». Η κηδεία του έγινε την περασμένη Παρασκευή στη Μόσχα.

Στις 17 Δεκεμβρίου 2020, στο Βερολίνο, ακριβώς έναν χρόνο πριν από την επιστροφή του στη Ρωσία και τη σύλληψή του, ο Ναβάλνι είχε συναντηθεί με τον Ζακ Μερ που τότε ήταν μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και ειδικός εισηγητής στην έρευνα για τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι.

Ο Ναβάλνι είχε παραχωρήσει τότε συνέντευξη στον Μερ που είχε βιντεοσκοπηθεί, μιλώντας για τις συνθήκες υπό τις οποίες δηλητηριάστηκε το 2020, τον ρόλο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών και τον ίδιο τον Πούτιν.

Οταν ο Ζακ Μερ τον είχε ρωτήσει αν πίστευε ότι θα συλληφθεί κατά την επιστροφή του στη Ρωσία, ο Ναβάλνι είχε απαντήσει χαρακτηριστικά: «Θα συλληφθώ στο αεροδρόμιο; Ή αργότερα; Δεν έχω ιδέα».

Εκείνη η συνέντευξη ωστόσο δεν είχε δει το φως της δημοσιότητας και δημοσιεύθηκε, τελικώς, σήμερα, μετά θάνατον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή