Μπέρνι Σάντερς: Η μυστική συμβουλή στον Μπάιντεν για τις φετινές εκλογές

Μπέρνι Σάντερς: Η μυστική συμβουλή στον Μπάιντεν για τις φετινές εκλογές

Με επικλήσεις στα λόγια του Φραγκλίνου Ρούζβελτ, επιχείρησε να συμβουλεύσει τον Αμερικανό πρόεδρο ο πρώην αντίπαλός του για το χρίσμα των Δημοκρατικών

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επικλήσεις στα λόγια του σπουδαίου Αμερικανού πολιτικού Φραγκλίνου Ρούζβελτ επιχείρησε να συμβουλεύσει τον Τζο Μπάιντεν ο Μπέρνι Σάντερς, στο πλαίσιο μιας συνάντησής τους στον Λευκό Οίκο το περασμένο φθινόπωρο.

Δείχνοντας το πορτρέτο του Ρούζβελτ που κρέμεται πάνω από το τζάκι του Οβαλ Γραφείου, ο Σάντερς αναφέρθηκε σε όσα είχε δηλώσει ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος σε ομιλία του το 1936, αναφερόμενος στην αντίθεση της επιχειρηματικής ελίτ στη «Νέα Συμφωνία» (δηλ. μια σειρά οικονομικών μέτρων που θεσπίστηκαν μεταξύ 1933 και 1938). Ειδικότερα, ο Ρούζβελτ είχε πει τότε τα εξής: «Ποτέ ξανά στην ιστορία μας δεν υπήρξαν τόσο ενωμένες αυτές οι δυνάμεις εναντίον ενός υποψηφίου, όσο είναι σήμερα. Συμφωνούν στο μίσος τους για μένα – και καλωσορίζω αυτό τους το μίσος».

Δύσκολη «εξίσωση» για τον Μπάιντεν η οικονομία

Σύμφωνα με πηγές της Washington Post, ο Σάντερς, γερουσιαστής του Βερμόντ και πρώην αντίπαλος του Μπάιντεν για το χρίσμα των Δημοκρατικών το 2020, επικαλέστηκε τον Ρούζβελτ στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συζήτησης σχετικά με ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Μπάιντεν: Πώς δηλαδή θα πρέπει να ανταποκριθεί ο πρόεδρος στο διάχυτο αίσθημα δυσαρέσκειας των ψηφοφόρων για την οικονομία, τη στιγμή μάλιστα που οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι την ενίσχυσαν με τις παρεμβάσεις τους.

Κατά τη συνάντηση, η οποία διήρκεσε περίπου μία ώρα, ο Σάντερς παρότρυνε τον Μπάιντεν να αναγνωρίσει τη δυσφορία των πολιτών για την οικονομία, παρά να προσπαθήσει να τους πείσει ότι θα έπρεπε να είναι ικανοποιημένοι με τις τρέχουσες συνθήκες. Ο Σάντερς επικαλέστηκε μάλιστα ακόμα μία δήλωση του Ρούζβελτ από το 1937, δύο χρόνια δηλαδή πριν από το τέλος της «Μεγάλης Υφεσης»: «Βλέπω το ένα τρίτο του έθνους να μη στεγάζεται, να μην ντύνεται και να μην τρέφεται επαρκώς».

Σημειώνεται ότι ο Μπέρνι Σάντερς έχει επαναλάβει αυτό το μήνυμα πολλές φορές από τότε, ακόμη και την περασμένη εβδομάδα, σε μια άλλη συνάντηση που είχε με ανώτατους αξιωματούχους στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με τις πηγές της Washington Post.

Η διαχείριση της οικονομίας από την κυβέρνηση θα είναι ένα από τα ζητήματα στα οποία θα αναφερθεί ο Μπάιντεν κατά τη σημερινή ομιλία του στο Κογκρέσο για την Κατάσταση της Ενωσης, τη στιγμή μάλιστα που τα εκλογικά του μηνύματα εναντίον του Τραμπ ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου έρχονται όλο και περισσότερο στο προσκήνιο.

Η «φούσκα» των Δημοκρατικών

Ο Σάντερς επιβεβαίωσε ότι είχε την παραπάνω συζήτηση με τον Μπάιντεν και αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, σε συνέντευξή του στην Washington Post.

«Η “φούσκα” [που υπάρχει] είναι απίστευτη: Οι Δημοκρατικοί –πολλοί εξ αυτών– μοιάζουν να πιστεύουν ότι μόνο εάν μπορέσουμε να εξηγήσουμε όλα όσα έχουμε πετύχει θα έχουμε τη στήριξη του κόσμου. Αλλά αυτή [η προσέγγιση] αγνοεί τις δυσκολίες που περνάνε αυτή τη στιγμή οι καθημερινοί άνθρωποι», είπε ο Σάντερς. «[Ο Μπάιντεν] πρέπει να παρουσιάσει μια προοδευτική ατζέντα που να απευθύνεται στις ανάγκες των εργαζομένων και να δεσμευτεί ότι, εάν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν την πλειοψηφία στη Βουλή και τη Γερουσία, αυτή θα εφαρμοστεί κατά τους πρώτους μήνες της προεδρίας του».

Ο Σάντερς κατέστησε πάντως σαφές ότι έδωσε αυτές τις συμβουλές ως ένας σύμμαχος που θέλει να δει τον πρόεδρο να επιτυγχάνει. Σημειώνεται ότι Μπάιντεν και Σάντερς έχουν μια σχέση αμοιβαίου σεβασμού, την οποία οικοδόμησαν όταν βρίσκονταν μαζί στη Γερουσία.

Ο Λευκός Οίκος έχει αναφέρει ότι, κατά τη σημερινή ομιλία του στο Κογκρέσο, ο Μπάιντεν θα προωθήσει επιθετικές πολιτικές όπως π.χ. τη φορολόγηση των πλουσίων και τη μείωση των τιμών των συνταγογραφούμενων φαρμάκων για τους ηλικιωμένους. Τονίζεται επίσης ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει υποσχεθεί πως θα σχολιάζει την ομιλία του Αμερικανού προέδρου σε απευθείας μετάδοση.

Με πληροφορίες από Washington Post

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή