Τζο Μπάιντεν: Βγαίνει στην «αντεπίθεση» εξαγγέλλοντας νέους φόρους κατά των πλουσίων

Τζο Μπάιντεν: Βγαίνει στην «αντεπίθεση» εξαγγέλλοντας νέους φόρους κατά των πλουσίων

Ο Μπάιντεν θα επιχειρήσει να διαφοροποιηθεί προεκλογικά από τον Τραμπ με εφαλτήριο την οικονομία, κάνοντας παράλληλα ένα άνοιγμα προς τα εισοδηματικά χαμηλά και μεσαία στρώματα των ψηφοφόρων

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται, όπως αναφέρουν οι FT, να εξαγγείλει σαρωτικές αυξήσεις φόρων για τους δισεκατομμυριούχους και τις μεγάλες επιχειρήσεις, κατά την ομιλία του για την Κατάσταση της Ενωσης σήμερα το βράδυ (Πέμπτη βράδυ στις ΗΠΑ – ξημερώματα Παρασκευής στην Ελλάδα).   

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο 81χρονος Δημοκρατικός ηγέτης θα επιχειρήσει να ενισχύσει τη θέση του –δημοσκοπικά– έναντι του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ ενόψει των προεδρικών εκλογών του ερχόμενου Νοεμβρίου, με εφαλτήριο τις διεργασίες στο μέτωπο της οικονομίας.

Η διοίκηση Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει σαρωτικές αυξήσεις φόρων, στο πλαίσιο ενός σχεδίου που θα έχει ως στόχο τη μείωση του εθνικού χρέους των ΗΠΑ κατά 3 τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία. Ειρήσθω εν παρόδω, το εν λόγω χρέος είχε αγγίξει τα 26,2 τρισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη του 2023.  

Στις σχετικές προτάσεις, που αναμένεται να παρουσιαστούν κατά την προεδρική ομιλία της Πέμπτης για την Κατάσταση της Ενωσης (State of the Union speech), πρόκειται να συμπεριληφθούν αυξήσεις του ελάχιστου εταιρικού φόρου από 15% σε 21%, καθώς και ένας ελάχιστος φόρος 25% για τους δισεκατομμυριούχους.

Αυτές οι προτάσεις δεν πρόκειται, βέβαια, σε καμία περίπτωση να «περάσουν» από το Κογκρέσο, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά οι FT.

Ο Τζο Μπάιντεν θα επιχειρήσει ωστόσο, μέσα από τέτοιου τύπου εξαγγελίες, να διαφοροποιηθεί προεκλογικά από τον Ντόναλντ Τραμπ, κάνοντας παράλληλα ένα άνοιγμα προς τα εισοδηματικά χαμηλά και μεσαία στρώματα των ψηφοφόρων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία δημοσκόπησης (FT-Michigan Ross) που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, το 60% των Αμερικανών παρουσιάζεται να αποδοκιμάζει τους χειρισμούς που έχει κάνει ο Μπάιντεν μέχρι στιγμής στο μέτωπο της οικονομίας, ενώ το 49% δηλώνει ότι είναι σήμερα σε χειρότερη οικονομική κατάσταση από ό,τι ήταν όταν ο Μπάιντεν ανήλθε στην προεδρία τον Ιανουάριο του 2021.

Μέσα από την ετήσια ομιλία του για την Κατάσταση της Ενωσης (State of the Union speech), ο 81χρονος Μπάιντεν θα επιχειρήσει να πείσει τους ψηφοφόρους ότι έχει ό,τι χρειάζεται ώστε να παραμείνει άλλα τέσσερα χρόνια στην προεδρία των ΗΠΑ.

Το 58% των Αμερικανών θεωρεί ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις εκμεταλλεύονται τον υψηλό πληθωρισμό αυξάνοντας τις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών. Υπάρχει, όμως, και ένα 36% που θεωρεί ότι για την αύξηση του κόστους ζωής ευθύνονται κυρίως οι Δημοκρατικοί και οι πολιτικές τους.

Με πληροφορίες από FT

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή