Σχέδια ΗΠΑ για νέο «λιμάνι» στις ακτές της Γάζας – Θα υποδέχεται βοήθεια μέσω Κύπρου

Σχέδια ΗΠΑ για νέο «λιμάνι» στις ακτές της Γάζας – Θα υποδέχεται βοήθεια μέσω Κύπρου

Η σχετική απόφαση πρόκειται να ανακοινωθεί κατά την ομιλία που θα εκφωνήσει ο Τζο Μπάιντεν για την Κατάσταση της Ενωσης. Στόχος να ανοίξει ένας νέος διάδρομος για τη διά θαλάσσης παροχή βοήθειας στη Γάζα μέσω Λάρνακας

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ΗΠΑ θέλουν να «στήσουν» ένα νέο λιμάνι στις ακτές της Γάζας για να «δένουν» εκεί μεγάλα πλοία που θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακα, δήλωσαν σήμερα ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ, όπως αναφέρουν οι FT.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρόκειται να ανακοινώσει την απόφαση κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την Κατάσταση της Ενωσης (State of the Union Speech) το βράδυ της Πέμπτης (ξημερώματα Παρασκευής ώρα Ελλάδας), καθώς και το άνοιγμα μιας νέας χερσαίας διέλευσης στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο βόρεια Γάζα για την παροχή βοήθειας με φορτηγά.

«Ο πρόεδρος θα ανακοινώσει ότι δίνει την εντολή στον αμερικανικό στρατό να ηγηθεί μιας αποστολής έκτακτης ανάγκης για τη δημιουργία ενός λιμανιού στη Μεσόγειο, στην ακτή της Γάζας, που θα μπορεί να δέχεται μεγάλα πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και εξοπλισμό για προσωρινά καταφύγια», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Οι Αμερικανοί ξεκίνησαν να ρίχνουν από αέρος επισιτιστική βοήθεια στις ακτές της Γάζας το περασμένο Σαββατοκύριακο. Η διά θαλάσσης βοήθεια εκτιμάται, ωστόσο, ότι θα είναι περισσότερο αποτελεσματική. 

ΗΠΑ και Ισραήλ «συγκρούστηκαν» το περασμένο διάσημα για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι η ισραηλινή ηγεσία θα έπρεπε να έχει ανοίξει τον δρόμο για την αποστολή μεγαλύτερων ποσοτήτων βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα, οι συνθήκες εντός του οποίου έχουν πια επιδεινωθεί δραματικά έπειτα από πέντε μήνες πολέμου.

Σημειώνεται ότι ο Τζο Μπάιντεν έχει δεχθεί κριτική εσωκομματικά, από μερίδα ψηφοφόρων του Δημοκρατικού κόμματος, για τη στήριξή του στο Ισραήλ που έχει υιοθετήσει τους τελευταίους εμπόλεμους μήνες.

Λεπτομέρειες αναφορικά με τα αμερικανικά σχέδια ακόμη δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα. Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι δεν πρόκειται να πατήσουν πόδι Αμερικανοί στρατιώτες στο έδαφος της Γάζας.   

Ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι η βοήθεια θα παραδίδεται μέσω Κύπρου σε μια πλατφόρμα στα ανοιχτά της Λωρίδας της Γάζας την οποία θα στήσουν οι ΗΠΑ. Το σχέδιο εκπονήθηκε από τις ΗΠΑ σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Κύπρο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τον ΟΗΕ.

Η Λένα Αργύρη σημειώνει σχετικά σε ανάρτησή της στο δίκτυο X: «Αναβαθμισμένος ο ρόλος της Κύπρου για την προώθηση της νέας αμερικανικής πρωτοβουλίας για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Σύμφωνα με τον Λευκο Οίκο: “Οι αρχικές αποστολές θα γίνουν μέσω Κύπρου, με τη βοήθεια του αμερικανικού στρατού και ενός συνασπισμού εταίρων και συμμάχων. Η προσπάθεια βασίζεται στην πρωτοβουλία Αμάλθεια που προτείνει η Κύπρος, η οποία παρέχει μια πλατφόρμα στο λιμάνι της Λάρνακας για τη μεταφόρτωση της βοήθειας και τον έλεγχο από Ισραηλινούς αξιωματούχους των εμπορευμάτων με προορισμό τη Γάζα. Συνεργαστήκαμε πολύ στενά με τους Ισραηλινούς για την προώθηση αυτής της πρωτοβουλίας, και οι Ισραηλινοί έχουν συνεργαστεί πολύ στενά με τους Κύπριους εδώ και μήνες για να δημιουργήσουν τον συγκεκριμένο μηχανισμό».

Με πληροφορίες από FT

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή