Κλιματική κρίση και ενέργεια: Αύξηση της «πράσινης» απασχόλησης

Κλιματική κρίση και ενέργεια: Αύξηση της «πράσινης» απασχόλησης

To 2023, 68 εκατ. άνθρωποι απασχολούνταν στον τομέα της ενέργειας, με τις θέσεις εργασίας στην καθαρή ενέργεια να ξεπερνούν τα 36 εκατ. και στα ορυκτά καύσιμα τα 32 εκατ.

Eρευνα – Ανάλυση: καθ. Γιάννης Μανιάτης
Με τη συνεργασία των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών: I. Βούλγαρη, A. Μανώλη, A. Παζιώνη

To 2023, 68 εκατ. άνθρωποι απασχολούνταν στον τομέα της ενέργειας, με τις θέσεις εργασίας στην καθαρή ενέργεια να ξεπερνούν τα 36 εκατ. και στα ορυκτά καύσιμα τα 32 εκατ. Βασικοί τομείς απασχόλησης είναι: φωτοβολταϊκά, αιολικά, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μπαταρίες, αντλίες θερμότητας και κρίσιμα ορυκτά.

Στις αναπτυσσόμενες οικονομίες τα 2/3 των ενεργειακών θέσεων εργασίας, στις ανεπτυγμένες οικονομίες το 1/3. Η τελική πραγματική αύξηση το διάστημα 2019-2023 των εκπομπών κατά μόνο 1,1%, αντί για τον τριπλάσιο όγκο που κανονικά θα υπήρχε, οφείλεται στη σημαντική ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (κυρίως φωτοβολταϊκών και αιολικών).

«Κρυφή» εξάρτηση από πετρέλαιο – αέριο

Οι χρήσεις του πετρελαίου και του φυσικού αερίου δεν περιορίζονται στην ενέργεια και τη μετακίνηση. Πληθώρα καθημερινών προϊόντων παράγονται από αυτά: πλαστικά, βαφές, απορρυπαντικά, κόλλες, συνθετικά λάστιχα κ.ά. Η διαδικασία μετατροπής πετρελαίου και φυσικού αερίου σε πετροχημικά περιλαμβάνει πολλά σύνθετα βήματα μετατροπής των υδρογονανθράκων σε ένα φάσμα χημικών ενώσεων που χρησιμοποιούνται σε διάφορες βιομηχανίες. Ετσι, η τελική χρήση τους είναι εκτεταμένη: συσκευασίες προϊόντων, συσκευές καθημερινής χρήσης, οικοδομικά υλικά, ηλεκτρονικά, φάρμακα, ρουχισμός, κ.ά. Είμαστε πολύ περισσότερο εξαρτημένοι από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο απ’ ό,τι συνήθως θεωρούμε.

Κλιματική κρίση και ενέργεια: Αύξηση της «πράσινης» απασχόλησης-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT