Ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα: «Κλειδί» η Κύπρος για τον θαλάσσιο διάδρομο

Ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα: «Κλειδί» η Κύπρος για τον θαλάσσιο διάδρομο

Η Κομισιόν, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Κύπρος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώνουν από κοινού «την πρόθεση να ανοίξουν θαλάσσιο διάδρομο» προς τη Γάζα

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα επιδεινώνεται, σειρά χωρών εκφράζουν σε κοινή δήλωσή τους την πρόθεση να ανοίξουν θαλάσσιο διάδρομο προς τον παλαιστινιακό θύλακα για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό. 

«Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι τραγική, με αθώες παλαιστινιακές οικογένειες και παιδιά να αναζητούν απεγνωσμένα για τα βασικά αγαθά. Γι’ αυτό σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Κυπριακή Δημοκρατία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώνουν την πρόθεσή μας να ανοίξουμε έναν θαλάσσιο διάδρομο για την παροχή των αναγκαίων πρόσθετων ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω θαλάσσης», αναφέρεται στη δήλωση.

Παράλληλα, γίνεται λόγος για «ηγετική θέση της Κύπρου» στη λεγόμενη «Πρωτοβουλία της Αμάλθειας» με το νησί να αποτελεί «αναπόσπαστο στοιχείο για να καταστεί δυνατή αυτή η κοινή προσπάθεια για την έναρξη ενός θαλάσσιου διαδρόμου». 

«Από κοινού, τα κράτη μας σκοπεύουν να βασιστούν σε αυτό το μοντέλο για να παραδώσουν σημαντική πρόσθετη βοήθεια μέσω θαλάσσης, σε συνεργασία με την Ανώτερη Συντονίστρια Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Ανασυγκρότησης του ΟΗΕ για τη Γάζα Σίγκριντ Κάαγκ, η οποία είναι επιφορτισμένη με τη διευκόλυνση, τον συντονισμό, την παρακολούθηση και την επαλήθευση της ροής βοήθειας προς τη Γάζα σύμφωνα με την απόφαση 2720 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι προσπάθειες των ΗΑΕ για την κινητοποίηση της υποστήριξης της Πρωτοβουλίας θα έχουν ως αποτέλεσμα την αρχική αποστολή τροφίμων μέσω θαλάσσης προς τον πληθυσμό της Γάζας», σημειώνεται. 

«Η Κύπρος θα συγκαλέσει σύντομα ανώτερους αξιωματούχους για να συζητήσει πώς μπορούμε να επιταχύνουμε αυτό το θαλάσσιο κανάλι υποστήριξης όσων έχουν ανάγκη, συμπληρώνοντας τις χερσαίες και αεροπορικές διαδρομές, μεταξύ άλλων από την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν μια αποστολή έκτακτης ανάγκης υπό την ηγεσία του αμερικανικού στρατού για τη δημιουργία μιας προσωρινής προβλήτας στη Γάζα, σε συντονισμό με τους ανθρωπιστικούς εταίρους και άλλες χώρες, ώστε να καταστεί δυνατή η παράδοση σημαντικών ποσοτήτων βοήθειας μέσω θαλάσσης. Οι προσπάθειες αυτές θα συντονιστούν στενά με την κυβέρνηση του Ισραήλ», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Ωστόσο, τονίζεται ότι η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας απευθείας στη Γάζα μέσω θαλάσσης «θα είναι πολύπλοκη και τα κράτη μας θα συνεχίσουν να αξιολογούν και να προσαρμόζουν τις προσπάθειες για να διασφαλίσουμε ότι θα παραδώσουμε τη βοήθεια όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά».

«Αυτός ο θαλάσσιος διάδρομος μπορεί –και πρέπει– να αποτελέσει μέρος μιας διαρκούς προσπάθειας για την αύξηση της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας και εμπορικών αγαθών στη Γάζα μέσω όλων των δυνατών οδών. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με το Ισραήλ για την επέκταση των παραδόσεων από ξηράς, επιμένοντας να διευκολύνει περισσότερες διαδρομές και να ανοίξει πρόσθετα περάσματα για να φτάσει περισσότερη βοήθεια σε περισσότερους ανθρώπους. Επιβεβαιώνουμε ότι η προστασία της ζωής των πολιτών είναι βασικό στοιχείο του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που πρέπει να γίνεται σεβαστό. Ολοι μαζί, πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να διασφαλίσουμε ότι η βοήθεια θα φτάσει στους ανθρώπους που την έχουν απεγνωσμένα ανάγκη», καταλήγει η ανακοίνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή