OHE: Ερευνώνται καταγγελίες για κακομεταχείριση Παλαιστίνιων κρατουμένων

OHE: Ερευνώνται καταγγελίες για κακομεταχείριση Παλαιστίνιων κρατουμένων

«Διεξάγω έρευνα για την εύρεση αποδείξεων. Καλώ τη Χαμάς, το κράτος της Παλαιστίνης, το Ισραήλ, να αφήσουν κάτω τα εργαλεία βασανιστηρίων», ανέφερε η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, Αλις Τζιλ Εντουαρντς

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταγγελίες για κακομεταχείριση Παλαιστίνιων κρατουμένων στο Ισραήλ ερευνά η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, Αλις Τζιλ Εντουαρντς, η οποία ανέφερε την Παρασκευή ότι πραγματοποιεί επαφές προκειμένου να επισκεφθεί τη χώρα.

Μιλώντας στο περιθώριο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη, η δρ Αλις Τζιλ Εντουαρντς είπε ότι έλαβε καταγγελίες για βασανιστήρια και κακομεταχείριση Παλαιστινίων που κρατούνται στη Δυτική Οχθη.

«Το εξετάζω αυτήν την περίοδο και διεξάγω μια έρευνα για την εύρεση αποδείξεων. Καλώ τη Χαμάς, το κράτος της Παλαιστίνης, το Ισραήλ, να αφήσουν κάτω τα εργαλεία βασανιστηρίων, να επικεντρωθούν πραγματικά στην ειρήνη και την προοπτικής της συνύπαρξης ως γείτονες στο μέλλον», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters.

Δεν υπάρχει, προς το παρόν, κάποιο σχόλιο από την ισραηλινή διπλωματική αποστολή στη Γενεύη, ενώ ούτε η παλαιστινιακή αποστολή ανταποκρίθηκε σε αίτημα για σχολιασμό.

Σύμφωνα με το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, υπάρχουν πολλές αναφορές περί μαζικής κράτησης, κακομεταχείρισης, ακόμα και εξαφάνισης Παλαιστινίων στη βόρεια Γάζα από τον ισραηλινό στρατό, ενώ έχουν καταγραφεί συλλήψεις χιλιάδων στη Δυτική Οχθη.

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι η επιχείρησή του στη Γάζα έχει ως στόχο «να εξαλείψει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς» αλλά και να διασωθούν οι όμηροι που κρατούνται ακόμη από την παλαιστινιακή οργάνωση μετά την επίθεσή της στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου.

Η Εντουαρντς είπε επίσης ότι έχει θέσει υπόψη των παλαιστινιακών Αρχών τις καταγγελίες για μαζικές δολοφονίες, ακρωτηριασμούς ομήρων και σεξουαλική βία σε βάρος τους. Πρόσθεσε όμως ότι έλαβε μια «απογοητευτική απάντηση» που «δεν έδειχνε καμία ενσυναίσθηση για εκείνα τα άτομα που υπέστησαν φρικτές ωμότητες στις 7 Οκτωβρίου».

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT