Γάζα: Η Στοκχόλμη ανοίγει ξανά την κάνουλα στην UNRWA – Ενίσχυση ύψους 17,7 εκατ. ευρώ

Γάζα: Η Στοκχόλμη ανοίγει ξανά την κάνουλα στην UNRWA – Ενίσχυση ύψους 17,7 εκατ. ευρώ

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σουηδική κυβέρνηση στοχεύει να επανεκκινήσει τη χρηματοδότηση στην UNRWA, – του Γραφείου Αρωγής και Εργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή – μιας υπηρεσίας του ΟΗΕ που είναι ζωτικής σημασίας για τους Παλαιστινίους.

Η Στοκχόλμη ανακοίνωσε σήμερα ότι αποφασίστηκε η πληρωμή 200 εκατομμυρίων κορωνών (περίπου 17,7 εκατομμύρια ευρώ) στην υπηρεσία. Η απόφαση ελήφθη με φόντο τη δεινή ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και στο πλαίσιο νέων συμφωνιών.

Η UNRWA έχει βρεθεί στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής μετά την καταγγελία του Ισραήλ πως 12 εργαζόμενοί της ενεπλάκησαν στην επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, όπου σκοτώθηκαν πάνω από 1.160 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο σε ισραηλινά δεδομένα. Ο ΟΗΕ απέπεμψε αμέσως τους υπαλλήλους που κατηγορήθηκαν και άρχισε να διενεργεί εσωτερική έρευνα.

Δεκαέξι χώρες – συμπεριλαμβανομένων των δύο μεγαλύτερων χορηγών, των ΗΠΑ και της Γερμανίας- ανέστειλαν τη χρηματοδότησή τους στην υπηρεσία. Κι αυτό παρότι οι κατηγορίες παραμένουν «ανεπιβεβαίωτες», όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Φιλίπ Λαζαρινί, ο οποίος είχε ήδη κατηγορήσει το Ισραήλ πως «δεν έχει προσκομίσει καμιά απόδειξη» για τη φερόμενη εμπλοκή των εργαζομένων της στην επίθεση.

Η σημερινή κίνηση της Σουηδίας να επανεκκινήσει τη χρηματοδότηση έρχεται μετά από αντίστοιχη απόφαση του Καναδά.

«Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας είναι καταστροφική και οι ανάγκες είναι μεγάλες», δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας και Εξωτερικού Εμπορίου Γιόχαν Φόρσελ.

Η σουηδική κυβέρνηση δήλωσε ότι η UNRWA συμφώνησε να ενισχύσει την εσωτερική εποπτεία, καθώς και να επιτρέψει ανεξάρτητους ελέγχους. Περαιτέρω χρηματοδοτήσεις θα πραγματοποιηθούν φέτος μόνο αν η UNRWA σημειώσει πρόοδο στα συμφωνηθέντα σημεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή