CNN: Η Ρωσία παράγει τριπλάσια βλήματα πυροβολικού από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη

CNN: Η Ρωσία παράγει τριπλάσια βλήματα πυροβολικού από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη

Η Ρωσία εκτοξεύει σήμερα περίπου 10.000 βλήματα την ημέρα, σε σύγκριση με μόλις 2.000 από την ουκρανική πλευρά

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία παράγει σχεδόν τρεις φορές περισσότερα βλήματα πυροβολικού από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ένα βασικό πλεονέκτημα ενόψει της νέας ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία που αναμένεται μέσα στο 2024. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών του ΝΑΤΟ για τη ρωσική παραγωγή όπλων, η Ρωσία παράγει περίπου 250.000 πυρομαχικά πυροβολικού το μήνα, ή περίπου 3 εκατομμύρια το χρόνο. Συλλογικά, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν τη δυνατότητα να παράγουν μόνο 1,2 εκατομμύρια βλήματα ετησίως για να τα στείλουν στο Κίεβο, δήλωσε στο CNN ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών.

Ο αμερικανικός στρατός έθεσε ως στόχο να παράγει 100.000 πυρομαχικά πυροβολικού το μήνα μέχρι το τέλος του 2025, λιγότερο δηλαδή από το μισό της μηνιαίας ρωσικής παραγωγής. Ωστόσο, ακόμα και αυτός ο αριθμός είναι πλέον ανέφικτος καθώς τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας έχουν «κολλήσει» στο Κογκρέσο, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού στρατού την περασμένη εβδομάδα.

«Αυτό στο οποίο βρισκόμαστε τώρα είναι ένας πόλεμος παραγωγής», εκτίμησε ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. «Το νούμερο ένα ζήτημα που παρακολουθούμε αυτή τη στιγμή είναι τα πυρομαχικά. Είναι τα βλήματα πυροβολικού, διότι εκεί είναι που η Ρωσία πραγματικά [έχει] ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην παραγωγή και ένα σημαντικό πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης», πρόσθεσε. 

Σύμφωνα με τον ίδιο η Ρωσία λειτουργεί εργοστάσια πυροβολικού «24 ώρες το 24ωρο» σε εναλλασσόμενες 12ωρες βάρδιες. Περίπου 3,5 εκατομμύρια Ρώσοι εργάζονται αυτή τη στιγμή στον αμυντικό τομέα, από 2 έως 2,5 εκατομμύρια πριν από τον πόλεμο. Η Ρωσία εισάγει επίσης πυρομαχικά από το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα. 

Οσον αφορά το πεδίο της μάχης, αξιωματούχοι λένε ότι η Ρωσία εκτοξεύει σήμερα περίπου 10.000 βλήματα την ημέρα, σε σύγκριση με μόλις 2.000 από την ουκρανική πλευρά. Η αναλογία είναι χειρότερη σε ορισμένα σημεία κατά μήκος του μετώπου των 960 χιλιομέτρων, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο των μυστικών υπηρεσιών.

Οι ελλείψεις σε πυρομαχικά έρχονται σε μια φάση που θεωρείται από αναλυτές ίσως η πιο επικίνδυνη για την Ουκρανία από τη ρωσική εισβολή. Η Ρωσία κατέλαβε πρόσφατα την πόλη Αβντίιβκα στα ανατολικά και είναι πλέον ευρέως αποδεκτό ότι έχει την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης. Παράλληλα, το Κίεβο έχει να αντιμετωπίσει και ελλείψεις ανθρωπίνου δυναμικού στις γραμμές του μετώπου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT