Ρωσία: «Αυθαίρετη και παράνομη» η παραχώρηση της Κριμαίας στην Ουκρανία από τον Χρουστσόφ

Ρωσία: «Αυθαίρετη και παράνομη» η παραχώρηση της Κριμαίας στην Ουκρανία από τον Χρουστσόφ

Ρώσοι βουλευτές κατέθεσαν νομοσχέδιο με το οποίο επιθυμούν να ακυρώσουν την απόφαση της Σοβιετικής Ενωσης να εκχωρήσει τη χερσόνησο της Κριμαίας στην Ουκρανία, το 1954

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρώσοι βουλευτές υπέβαλαν στη Δούμα ένα νομοσχέδιο με το οποίο επιθυμούν να ξαναγράψουν ένα κεφάλαιο της ιστορίας του 20ού αιώνα, ακυρώνοντας την απόφαση της Σοβιετικής Ενωσης να εκχωρήσει τη χερσόνησο της Κριμαίας στην Ουκρανία.

Η ενέργεια φαίνεται ότι έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας νομικής βάσης ώστε να ισχυριστεί η Ρωσία ότι η Κριμαία, την οποία προσάρτησε το 2014, δεν ήταν ποτέ τμήμα της Ουκρανίας.

Το νομοσχέδιο υποβλήθηκε από μέλη των δύο σωμάτων του ρωσικού κοινοβουλίου και χαρακτηρίζει την παραχώρηση της Κριμαίας στην Ουκρανία, το 1954, «αυθαίρετη και παράνομη» επειδή δεν διεξήχθη δημοψήφισμα και πως οι σοβιετικές Αρχές δεν είχαν το δικαίωμα να παραχωρήσουν εδάφη, χωρίς συγκατάθεση.

Ασαφές παραμένει πότε το νομοσχέδιο θα τεθεί προς συζήτηση. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε καταγγείλει την παραχώρηση της Κριμαίας στην Ουκρανία από τον Σοβιετικό ηγέτη Νικίτα Χρουστσόφ, υποστηρίζοντας ότι παραβιάστηκαν οι νομικοί κανόνες της εποχής.

Οι κάτοικοι της Κριμαίας είχαν ψηφίσει υπέρ της ανεξαρτησίας, μαζί με εκείνους της υπόλοιπης Ουκρανίας, στο δημοψήφισμα που οργανώθηκε όταν διαλύθηκε η Σοβιετική Ενωση.

Ρωσία και Ουκρανία στη συνέχεια αναγνώρισαν η μία τα σύνορα της άλλης, όμως η Μόσχα κατέλαβε την Κριμαία το 2014 και την προσάρτησε έπειτα από ένα δημοψήφισμα που το Κίεβο και οι δυτικές χώρες θεωρούν παράνομο.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή