Προεδρικές εκλογές – Δημοσκόπηση: Το 82% των Ρώσων και οι αντίπαλοι υποψήφιοι «ψηφίζουν» Πούτιν

Προεδρικές εκλογές – Δημοσκόπηση: Το 82% των Ρώσων και οι αντίπαλοι υποψήφιοι «ψηφίζουν» Πούτιν

Στις εκλογές του 2018 είχε λάβει το 76,7% των ψήφων, ενώ η συμμετοχή κυμάνθηκε στο 67,5%

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Πούτιν εξασφαλίζει ποσοστό της τάξης του 82% ενόψει των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία, σε δημοσκόπηση του κέντρου ερευνών VCIOM που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Στην ψηφοφορία που θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, ο Πούτιν διεκδικεί ακόμη μια εξαετή προεδρική θητεία και είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί, αφού η εκλογική επιτροπή απέκλεισε κάθε αντιπολιτευτική φωνή. Οι άλλοι τρεις υποψήφιοι –που είτε υποστηρίζουν ανοιχτά τον Πούτιν είτε ακολουθούν τη γραμμή του Κρεμλίνου– συγκεντρώνουν ποσοστά μεταξύ 5% και 6% έκαστος, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση.

Η κρατική τηλεόραση, την οποία παρακολουθούν κυρίως ηλικιωμένοι σε αγροτικές περιοχές, παρουσιάζει τον Πούτιν σαν να μην υπάρχει εναλλακτική.

Στην εξουσία επί σχεδόν 1/4 του αιώνα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ισχυρίζεται ότι οι εκλογές είναι μια ψηφοφορία για «το μέλλον της Ρωσίας». Παρουσιάζει την εισβολή στην Ουκρανία ως αγώνα εναντίον της ηγεμονίας της Δύσης, κάτι που έχει απήχηση σε μεγάλη μερίδα της ρωσικής κοινής γνώμης.

Εάν ο Πούτιν λάβει ποσοστό μεγαλύτερο του 80%, το αποτέλεσμα θα είναι το καλύτερο που είχε σε προεδρικές εκλογές. Στις εκλογές του 2018 είχε λάβει το 76,7% των ψήφων, ενώ η συμμετοχή κυμάνθηκε στο 67,5%.

Η εκλογική επιτροπή υπολογίζει τον αριθμό των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στη Ρωσία σε 112 εκατομμύρια. Αλλοι δύο εκατομμύρια ψηφοφόροι ζουν στο εξωτερικό.

ΑΠΕ / ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT