Γαλλία: Κυβερνοεπιθέσεις «πρωτοφανούς κλίμακας» – Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα

Γαλλία: Κυβερνοεπιθέσεις «πρωτοφανούς κλίμακας» – Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα

Σύμφωνα με το επιτελείο του Γάλλου πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Αττάλ, έχει τεθεί σε λειτουργία ένα κέντρο αντιμετώπισης της κρίσης «για την ανάπτυξη αντιμέτρων» και «ο αντίκτυπος αυτών των επιθέσεων έχει μειωθεί για τις περισσότερες υπηρεσίες» που έγιναν στόχοι

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τελευταία κυβερνοεπίθεση «πρωτοφανούς έντασης» που έπληξε τη Γαλλία ακολουθεί την προειδοποίηση του συμβούλου Αμυνας του Αττάλ μόλις την περασμένη εβδομάδα ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ιουλίου και οι εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο θα μπορούσαν να αποτελέσουν «σημαντικούς στόχους».

Το γραφείο του Γάλλου πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Αττάλ επιβεβαίωσε ότι αρκετοί κρατικοί φορείς αποτέλεσαν στόχο, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. «Πολλές υπουργικές υπηρεσίες στοχοποιήθηκαν» από την Κυριακή «με τη χρήση γνωστών τεχνικών μέσων, αλλά πρωτοφανούς έντασης», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση. 

Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο μετέφερε πως οι επιθέσεις δεν αποδίδονται «επί του παρόντος» στη Ρωσία, κράτος που θεωρείται ο «προφανής ύποπτος» για πολλούς, δεδομένης της υποστήριξης του Παρισιού προς το Κίεβο μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Το επιτελείο του πρωθυπουργού πρόσθεσε ότι έχει τεθεί σε λειτουργία ένα κέντρο αντιμετώπισης της κρίσης «για την ανάπτυξη αντιμέτρων», γεγονός που σημαίνει ότι «ο αντίκτυπος αυτών των επιθέσεων έχει μειωθεί για τις περισσότερες υπηρεσίες και η πρόσβαση στους κρατικούς ιστότοπους έχει αποκατασταθεί».

Ειδικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της υπηρεσίας ασφάλειας πληροφοριών ANSSI, έθεσαν σε εφαρμογή «μέτρα φιλτραρίσματος» μέχρι να τελειώσουν οι επιθέσεις.

Αρκετές ομάδες χάκερ έσπευσαν να αναλάβουν την ευθύνη για τις επιθέσεις, με μηνύματά τους στο Telegram, συμπεριλαμβανομένης μιας ομάδας που αυτοαποκαλείται “Anonymous Sudan”, η οποία ισχυρίστηκε ότι είχε εξαπολύσει επίθεση τύπου DDoS σε υποδομές δικτύου της γαλλικής κυβέρνησης.

«Πραγματοποιήσαμε μια μαζική κυβερνοεπίθεση… η ζημιά θα είναι εκτεταμένη», υποστήριξε η ομάδα, με avatar μια μάσκα του Guy Fawkes με κουκούλα με φόντο πυραμίδες στην έρημο. «Πολλοί διαφορετικοί κυβερνητικοί τομείς έχουν επηρεαστεί, συμπεριλαμβανομένων πολύ σημαντικών ιστότοπων, με τα αντίστοιχα subdomains τους» πρόσθεσε η ομάδα. 

Οι Anonymous Sudan είναι μια γνωστή οργάνωση που, το 2023, είχε εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον ιστότοπων σε χώρες όπως η Σουηδία, η Δανία και το Ισραήλ. Με υποτιθέμενη έδρα το Σουδάν, διατείνεται ότι στοχεύει σε ό,τι θεωρεί «αντιμουσουλμανική δραστηριότητα» ενώ, όπως σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο, υπάρχουν ενδείξεις «συμπάθειας» προς τη Ρωσία. 

Μια επίθεση DDoS περιλαμβάνει τη χρήση ενός υπολογιστή ή ενός δικτύου υπολογιστών για την υποβολή μαζικού αριθμού αιτημάτων προς ένα σύστημα-στόχο, «παραλύοντας» κάθε δυνατότητα εξυπηρέτησης χρηστών που επιχειρούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα.

Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία κυβερνοασφάλειας Cloudflare, οι Anonymous Sudan είναι μία από τις πολλές ομάδες που χρησιμοποιούν επιθέσεις DDoS και οι οργανισμοί μπορούν να προστατευτούν από τις μεθόδους τους.

Η τελευταία κυβερνοεπίθεση ακολουθεί επίσης την έκκληση του υπουργού Αμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνού τον περασμένο μήνα να ενισχυθεί η προστασία από “σαμποτάζ και κυβερνοεπιθέσεις” από τη Ρωσία, σε ένα εσωτερικό σημείωμα που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, και το οποίο ανέφερε ότι το υπουργείο τήταν στην κορυφή της λίστας στόχων της Μόσχας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή