Στο Κογκρέσο ο εισαγγελέας που ισχυρίστηκε ότι ο Μπάιντεν έχει «κακή μνήμη»

Στο Κογκρέσο ο εισαγγελέας που ισχυρίστηκε ότι ο Μπάιντεν έχει «κακή μνήμη»

«Συμπαθής, καλοπροαίρετος, ηλικιωμένος άνθρωπος με κακή μνήμη». Με αυτό τον τρόπο είχε περιγράψει τον Αμερικανό πρόεδρο ο εισαγγελέας Ρόμπερτ Χερ, προκαλώντας θύελλα πολιτικών αντιδράσεων

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός εισαγγελέας που προκάλεσε πολιτική θύελλα τον περασμένο μήνα με έκθεση όπου ισχυριζόταν ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει «κακή μνήμη», σήμερα Τρίτη, θα μιλήσει δημοσίως για πρώτη φορά μετά τη δημοσιοποίηση των εμπρηστικών σχολίων του.

Ο ειδικός εισαγγελέας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Χερ θα εμφανιστεί σε επιτροπή του Κογκρέσου υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών και συγκεκριμένα στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων. Είναι μία από τις επιτροπές που διεξάγουν έρευνα για την παραπομπή του 81χρονου Μπάιντεν.

Ο Χερ εμφανίζεται λίγες ημέρες μετά την πύρινη ομιλία του Μπάιντεν για την Κατάσταση της Εθνους, η οποία σηματοδότησε την επιθετική έναρξη της εκστρατείας επανεκλογής του Δημοκρατικού προέδρου, σε μία ρεβάνς με τον Ρεπουμπλικανό προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ.

Οργή στον Λευκό Οίκο

Στην έκθεσή του ο Χερ ανέφερε ότι δεν θα αναζητήσει ευθύνες του Μπάιντεν για τη διατήρηση διαβαθμισμένων εγγράφων μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα του αντιπροέδρου το 2017.

Παρόλα αυτά, προκάλεσε την οργή του Λευκού Οίκου για τον τρόπο με τον οποίο παρουσίαζε τον Αμερικανό πρόεδρο.

«Λάβαμε επίσης υπόψη ότι σε ενδεχόμενη δίκη, ο Μπάιντεν πιθανότατα θα παρουσιαζόταν στους ενόρκους, όπως έκανε και μαζί μας, ως ένας συμπαθής, καλοπροαίρετος, ηλικιωμένος άνθρωπος με κακή μνήμη», ανέφερε η έκθεση.

Ο Μπάιντεν, ο γηραιότερος άνθρωπος που έχει ποτέ βρεθεί στο αξίωμα του προέδρου των ΗΠΑ, απάντησε στα σχόλια σε βάρος του, τονίζοντας ότι η μνήμη του είναι μια χαρά. Επιπλέον, η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις έκανε λόγο για σχόλια με πολιτικά κίνητρα.

«Διπλά μέτρα και σταθμά», λέει ο Τραμπ

Ο 77χρονος Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινικές διώξεις, μεταξύ των οποίων που αφορά δικό του κακό χειρισμό απόρρητων εγγράφων.

Ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του έχουν κατηγορήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης για «διπλά μέτρα και σταθμά».

Οι εισαγγελείς απάντησαν ότι ο τέως πρόεδρος παρεμπόδισε ενεργά την έρευνά τους για τα έγγραφα και δεν συνεργάστηκε με τις Αρχές. Αντίθετα, ο Χερ ανέφερε ότι ο Μπάιντεν ήταν γενικά συνεργάσιμος.

Ο Χερ διορίστηκε ως εισαγγελέας των ΗΠΑ από τον Τραμπ και ορίστηκε ως ειδικός σύμβουλος του Μπάιντεν από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ μετά την υπόθεση εγγράφων του Μπάιντεν.

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων έχουν ζητήσει έγγραφα που σχετίζονται με την έρευνα, ωστόσο, ισχυρίστηκαν ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημά τους.

Κατηγορίες για «οικονομικά οφέλη»

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων ισχυρίζονται ότι ο Μπάιντεν και η οικογένειά του επωφελήθηκαν από πολιτικές αποφάσεις στις οποίες συμμετείχε ο Αμερικανός πρόεδρος ως αντιπρόεδρος την περίοδο 2009-17.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο Μπάιντεν επωφελήθηκε οικονομικά. Ο Λευκός Οίκος έχει απορρίψει τις κατηγορίες.

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων έχουν καλέσει τον γιο του Μπάιντεν, Χάντερ Μπάιντεν, σε δημόσια ακρόαση στις 20 Μαρτίου, αλλά δεν είναι σαφές εάν ο νεότερος Μπάιντεν θα δώσει το «παρών».

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή