Πούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για πυρηνικό πόλεμο, αλλά «δεν είμαστε ακόμη κοντά σε αυτό»

Πούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για πυρηνικό πόλεμο, αλλά «δεν είμαστε ακόμη κοντά σε αυτό»

«Εάν οι ΗΠΑ πραγματοποιήσουν πυρηνικές δοκιμές, η Ρωσία μπορεί να κάνει το ίδιο», είπε στο πλαίσιο συνέντευξής του, λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία παραμένει σε κατάσταση απόλυτης επιχειρησιακής ετοιμότητας για έναν πυρηνικό πόλεμο, αλλά «δεν οδηγούν όλα προς κάτι τέτοιο» αυτή τη στιγμή, αναφέρει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε σχόλιά του που δημοσιεύθηκαν σήμερα Τετάρτη.

Κατά τη συνέντευξή του σε κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία θα ήταν έτοιμη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν απειλούνταν η κυριαρχία της.

«Από στρατιωτικής – τεχνικής απόψεως, είμαστε φυσικά έτοιμοι», είπε ο Πούτιν στο δίκτυο Rossiya-1 και στο πρακτορείο ειδήσεων RIA, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η χώρα του είναι πραγματικά έτοιμη για έναν πυρηνικό πόλεμο.

Δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ καταλαβαίνουν πως αν αναπτύξουν αμερικανικά στρατεύματα σε ρωσικό έδαφος –ή στην Ουκρανία–- η Ρωσία θα αντιληφθεί αυτή την απόφαση ως άμεση παρέμβαση.

«[Στις Ηνωμένες Πολιτείες] υπάρχουν αρκετοί ειδικοί στις αμερικανορωσικές σχέσεις και στον τομέα της στρατηγικής αυτοσυγκράτησης», είπε ο Πούτιν.

«Επομένως, δεν πιστεύω πως όλα οδηγούν προς τα εκεί [δηλ. στην πυρηνική σύγκρουση], αλλά είμαστε έτοιμοι για αυτό». Ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε μάλιστα ότι η χρήση πυρηνικών εξηγείται στο πυρηνικό δόγμα του Κρεμλίνου, δηλαδή τους κανόνες που προβλέπουν σε ποιες συνθήκες θα μπορούσε η Ρωσία να χρησιμοποιήσει αυτού του είδους τα όπλα.

«Τα όπλα υπάρχουν για να τα χρησιμοποιούμε», είπε ο Πούτιν. «Εχουμε τις δικές μας αρχές».

Εάν οι ΗΠΑ πραγματοποιήσουν πυρηνικές δοκιμές, η Ρωσία μπορεί να κάνει το ίδιο, πρόσθεσε στο πλαίσιο της συνέντευξης.

«Δεν είναι απαραίτητο… πρέπει ακόμη να το σκεφτούμε, αλλά δεν αποκλείω ότι μπορούμε να κάνουμε το ίδιο», είπε.

Ο Πούτιν, ωστόσο, τόνισε ότι η Ρωσία δεν αντιμετώπισε ποτέ την ανάγκη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά στην Ουκρανία, όπου πόλεμος συνεχίζεται πλέον για τρίτη χρονιά.

«Γιατί να χρησιμοποιήσουμε όπλα μαζικής καταστροφής; Δεν υπήρξε ποτέ τέτοια ανάγκη», δήλωσε.

Για ουκρανικές επιθέσεις: «Στόχος η παρέμβαση στις ρωσικές εκλογές»

Σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικές περιοχές, ο Πούτιν δήλωσε ότι κύριος στόχος τους ήταν να παρέμβουν στις επερχόμενες ρωσικές εκλογές.

«Ο βασικός στόχος, δεν έχω αμφιβολία για αυτό, ήταν, αν όχι να διαταράξουν τις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία, τότε τουλάχιστον να παρέμβουν με κάποιον τρόπο στην ομαλή διαδικασία έκφρασης της βούλησης των πολιτών», ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Πούτιν, ο οποίος έδωσε την εντολή για την πλήρους κλίμακας εισβολή των δυνάμεών του στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κερδίσει τις ρωσικές προεδρικές εκλογές στις 15-17 Μαρτίου.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή