Γάζα: Η θέα από ένα αμερικανικό C-130 δείχνει το μέγεθος της καταστροφής

Γάζα: Η θέα από ένα αμερικανικό C-130 δείχνει το μέγεθος της καταστροφής

Η θέα του θυλάκου από ψηλά αποκαλύπτει πολλά ισοπεδωμένα κτίρια, άλλα έτοιμα να καταρρεύσουν και άλλα να έχουν μετατραπεί σε αποκαΐδια

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελάχιστα ήταν τα σημάδια ζωής ανάμεσα στα ερειπωμένα κτίρια της Γάζας, καθώς ένα αεροσκάφος C-130 της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας πετούσε πάνω από τον θύλακο για να ρίξει ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστινίους, που κινδυνεύουν με λιμό. Το εν λόγω αεροσκάφος κατέβηκε στα 3.000 πόδια πάνω από τη Μεσόγειο και το βόρειο τμήμα της λωρίδας.

Η θέα της Γάζας από ψηλά αποκαλύπτει πολλά ισοπεδωμένα κτίρια, άλλα έτοιμα να καταρρεύσουν και άλλα να έχουν μετατραπεί σε αποκαΐδια εξαιτίας των ισραηλινών επιθέσεων που ξεκίνησαν μετά την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Στο παρακάτω βίντεο, δημοσιογράφος της Wall Street Journal επιβιβάστηκε σε ένα από τα αμερικανικά C-130, το οποίο αναχώρησε από την Ιορδανία για τη Γάζα.

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι έριξε περισσότερα από 27.000 «ισοδύναμα γευμάτων» και σχεδόν 26.000 μπουκάλια νερού χθες, Τρίτη, στη βόρεια Γάζα, όπου σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες.

Ωστόσο αυτά τα γεύματα δεν καλύπτουν παρά ελάχιστες από τις ανάγκες των 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστίνιων στη Λωρίδα της Γάζας, όπου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 576.000 άνθρωποι βρίσκονται στα πρόθυρα λιμού.

Οργανώσεις αρωγής καταγγέλλουν ότι οι ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας από αέρος είναι λιγότερο αποτελεσματικές από τις μεταφορές μέσω της χερσαίας οδού, ενώ είναι σχεδόν αδύνατο να διασφαλίζεται ότι τα εφόδια που πέφτουν διανέμονται σε αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη.

«Η επισιτιστική και η άλλη έκτακτη βοήθεια που εισέρχεται στη Γάζα, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι απελπιστικά αναγκαία. Δεν υπάρχει αμφιβολία», δήλωσε χθες ο Γες Λέρκε, εκπρόσωπος της υπηρεσίας συντονισμού ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ.

«Αυτό που είναι σημαντικό να υπογραμμίζουμε ξανά και ξανά –και ζητώ συγγνώμη αν ακούγομαι σαν χαλασμένος δίσκος– αλλά [οι ρίψεις από αέρος] δεν υποκαθιστούν τις χερσαίες μεταφορές τροφίμων και άλλης έκτακτης βοήθειας στη Γάζα και κυρίως στη βόρεια Γάζα. Δεν μπορούν να τις αντικαταστήσουν», υπογράμμισε ο ίδιος.

Με πληροφορίες από Reuters, Wall Street Journal

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT