ΗΠΑ: Πρώτο βήμα για την απαγόρευση του TikTok

ΗΠΑ: Πρώτο βήμα για την απαγόρευση του TikTok

Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ σχετικό νομοσχέδιο που επικαλείται λόγους εθνικής ασφάλειας

ηπα-πρώτο-βήμα-για-την-απαγόρευση-του-tiktok-562931881

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ αποφάσισε χθες με ευρεία πλειοψηφία υπέρ ενός νομοσχεδίου το οποίο υποχρεώνει την κινεζική εταιρεία που διαχειρίζεται την πλατφόρμα TikTok είτε να πουλήσει την εφαρμογή είτε να αποσυρθεί από τις ΗΠΑ. Η κίνηση αυτή κλιμακώνει την ένταση μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον για τον έλεγχο ενός ευρέος φάσματος τεχνολογιών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εθνική ασφάλεια, την ελευθερία του λόγου και τη βιομηχανία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Οι βουλευτές των Ρεπουμπλικανών προώθησαν προ ολίγων ημερών το νομοσχέδιο με ταχείς ρυθμούς στην «Κάτω Βουλή», χωρίς ιδιαίτερα μεγάλη συζήτηση. Η υποδοχή ήταν ιδιαίτερα θερμή και το νομοσχέδιο έλαβε 352 ψήφους «υπέρ» έναντι 65 ψήφων «κατά», αντανακλώντας την ευρεία υποστήριξη προς νομοθεσίες που στοχοποιούν την Κίνα καθώς η χώρα έχει ήδη μπει σε τροχιά εκλογών. Η ενέργεια αυτή έγινε παρά τις προσπάθειες του TikTok να κινητοποιήσει τους 113,3 εκατ. χρήστες με ενεργούς λογαριασμούς στις ΗΠΑ κατά του μέτρου και εν μέσω της προσπάθειας της κυβέρνησης Μπάιντεν να πείσει τους βουλευτές ότι η κινεζική ByteDance, ιδιοκτήτρια της πλατφόρμας, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας παρέμβασης στις εκλογές.

Το αποτέλεσμα ήταν ένας ευρύς, δικομματικός συνασπισμός υπέρ του νομοσχεδίου που περιελάμβανε Ρεπουμπλικανούς, οι οποίοι αψήφησαν τον τέως πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζοντάς το, και Δημοκρατικούς που στοιχίζονται πίσω από τον πρόεδρο Μπάιντεν, υπέρμαχο της απομάκρυνσης του κινεζικού κολοσσού από τη χώρα. Αν και ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιχείρησε να απαγορεύσει το 2020 την πλατφόρμα, άλλαξε πολιτική με το επιχείρημα ότι ενδεχόμενη απαγόρευσή της θα παράσχει συγκριτικό πλεονέκτημα στο Facebook, το οποίο θεωρεί «εχθρό του λαού». Το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει ωστόσο δύσκολο δρόμο προς την έγκριση στη Γερουσία, όπου ο γερουσιαστής Τσακ Σούμερ, Δημοκρατικός της Νέας Υόρκης και επικεφαλής της πλειοψηφίας που κατέχει το κόμμα του, δεν έχει δεσμευθεί να το φέρει προς ψήφιση αλλά και επειδή ορισμένοι γερουσιαστές έχουν ορκιστεί να το πολεμήσουν. Ωστόσο, ακόμη κι αν περάσει από τη Γερουσία και γίνει τελικά νόμος του κράτους, είναι πιθανό να αντιμετωπίσει νομικές αμφισβητήσεις στο μέλλον.

Ζητείται από την κινεζική ByteDance, μητρική της πλατφόρμας, να την πωλήσει εντός έξι μηνών σε μη Κινέζους.

Πάντως, η χθεσινή ψηφοφορία σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ένα μέτρο το οποίο θα μπορούσε να απαγορεύσει ευρέως το TikTok για τους καταναλωτές εγκρίθηκε από την ολομέλεια έστω ενός από τα δύο μέρη του Κογκρέσου. Η εφαρμογή απειλείται ήδη από το 2020, με βουλευτές και δημόσια πρόσωπα να υποστηρίζουν όλο και περισσότερο ότι η σχέση του Πεκίνου με τη μητρική εταιρεία ByteDance εγείρει κινδύνους για την εθνική ασφάλεια. Το νομοσχέδιο αποσκοπεί στο να πείσει την ByteDance να πουλήσει το TikTok σε μη Κινέζους ιδιοκτήτες εντός έξι μηνών. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα υπογράψει την πώληση, εάν επιλύσει τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια. Εάν η πώληση αυτή δεν πραγματοποιηθεί, η εφαρμογή θα απαγορευτεί.

Τι λέει η εταιρεία

Από τη μεριά του το TikTok αντέκρουσε τους ισχυρισμούς των βουλευτών ότι το νέο νομοσχέδιο, εάν τελικά ψηφιστεί, θα αφήσει κάποια «παραθυράκια» για υπό όρους χρήση της εφαρμογής στη χώρα. «Αυτή η νομοθεσία έχει ένα προκαθορισμένο αποτέλεσμα: την πλήρη απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ», έγραψε η εταιρεία σε ανάρτηση στην πλατφόρμα X. «Η κυβέρνηση προσπαθεί να στερήσει από 170 εκατ. Αμερικανούς (σ.σ. το σύνολο των χρηστών) το συνταγματικό τους δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση. Αυτό θα βλάψει εκατομμύρια επιχειρήσεις, θα στερήσει από τους καλλιτέχνες το κοινό και θα καταστρέψει τα προς το ζην αμέτρητων δημιουργών σε όλη τη χώρα».

Ο διευθύνων σύμβουλος του TikTok, Σου Τσέου, προσπάθησε να προγραμματίσει συναντήσεις της τελευταίας στιγμής με υψηλόβαθμα μέλη του Κογκρέσου, χωρίς όμως να καταφέρει κάτι. Η εταιρεία απέστειλε επίσης επιστολές σε πολλούς βουλευτές τη Δευτέρα κατηγορώντας τους ότι παρερμηνεύουν την καμπάνια του TikTok για κάλεσμα των χρηστών σε δράση, λέγοντας ότι είναι «προσβλητικό» για ένα εκλεγμένο πρόσωπο να περιφρονεί τις απόψεις των ψηφοφόρων που έχουν κατακλύσει τα γραφεία του Κογκρέσου με επιστολές και τηλεφωνήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή