Το ΝΑΤΟ καταδικάζει τις ρωσικές εκλογές σε ουκρανικό έδαφος

Το ΝΑΤΟ καταδικάζει τις ρωσικές εκλογές σε ουκρανικό έδαφος

Την επείγουσα ανάγκη για ενίσχυση του Κιέβου με όπλα και πυρομαχικά υπογράμμισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, στη συνέντευξη Τύπου μετά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του ΝΑΤΟ

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αναφορά στο θάρρος των Ουκρανών αλλά και στις ελλείψεις πυρομαχικών του Κιέβου ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Γενς Στόλτενμπεργκ μετά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του ΝΑΤΟ νωρίτερα σήμερα, Πέμπτη.

«Δεν “ξεμένουν” από θάρρος οι Ουκρανοί, πάνω από δύο χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα τους, αλλά ξεμένουν από πυρομαχικά», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Ο Σόλτενμπεργκ έκανε λόγο για «επείγουσα ανάγκη να ενισχύσουν οι σύμμαχοι την παράδοση πυρομαχικών και όπλων στην Ουκρανία», ενώ πρόσθεσε ότι αποτελεί «ζήτημα πολιτικής βούλησης να ληφθούν οι αποφάσεις». 

«Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν παρέχουν στην Ουκρανία αρκετά πυρομαχικά και αυτό έχει συνέπειες στο πεδίο της μάχης καθημερινά», τόνισε, υπογραμμίζοντας πως «είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι Ρώσοι μπόρεσαν να σημειώσουν πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες».

«Είναι επείγουσα ανάγκη οι σύμμαχοι να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις για να παρέμβουν και να παράσχουν περισσότερα πυρομαχικά στην Ουκρανία. Αυτό είναι το μήνυμά μου σε όλες τις πρωτεύουσες», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

«Εχουμε την ικανότητα να μπορέσουμε να παρέχουμε στην Ουκρανία ό,τι χρειάζεται. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης. Να λάβουμε τις αποφάσεις και να δώσουμε προτεραιότητα στην υποστήριξη της Ουκρανίας», είπε χαρακτηριστικά.

«Παράνομες οι ρωσικές εκλογές σε ουκρανικό έδαφος»

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι «οποιαδήποτε προσπάθεια οργάνωσης ρωσικών εκλογών στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας θα ήταν εντελώς παράνομη».

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε επίσης «παράνομη και άκυρη την ψηφοφορία για τις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας που διεξάγεται στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας» και κάλεσε τους διεθνείς εταίρους του «να μην αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα».

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο ανέφερε ότι «η προεκλογική εκστρατεία στα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη έδειξε ότι η Μόσχα επέδειξε συνεχιζόμενη κατάφωρη περιφρόνηση των κανόνων και των αρχών του διεθνούς δικαίου».

«Οχι» της Γερμανίας στην παράδοση των Taurus

Σημειώνεται ότι το κάλεσμα του Στόλτενμπεργκ για ενίσχυση του Κιέβου με πυρομαχικά και όπλα έρχεται μετά την άρνηση του καγκελαρίου της Γερμανίας Oλαφ Σολτς να στείλει πυραύλους Taurus στην Ουκρανία, ενώ και το γερμανικό Κοινοβούλιο απέρριψε σχετική έκκληση της αντιπολίτευσης. 

Ο Σολτς τόνισε ότι θεωρεί την αποστολή όπλων μεγάλου βεληνεκούς, που χρειάζονται την ανάπτυξη Γερμανών στρατιωτών εκτός χώρας, όριο που δεν επιθυμεί να υπερβεί.

«Ως καγκελάριος, έχω την ευθύνη να αποτρέψω την εμπλοκή της Γερμανίας σε αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε ο Ολαφ Σολτς απαντώντας χθες σε ερωτήσεις βουλευτών, κατηγορώντας την αντιπολίτευση της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU/CSU) ότι «διαδίδει μισές αλήθειες» για το θέμα των Taurus, όταν ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU για θέματα εξωτερικής πολιτικής Νόρμπερτ Λάμερτ τον ρώτησε εάν θεωρεί ότι, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η Γαλλία και η Βρετανία συμμετέχουν στο πόλεμο προμηθεύοντας πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία.

«Με την παροχή των όπλων δεν γίνεσαι εμπλεκόμενο μέρος του πολέμου. Δεν είπε κάποιος κάτι τέτοιο. Ούτε εγώ το είπα ούτε κάποιος άλλος στο υπεύθυνο περιβάλλον της ομοσπονδιακής κυβέρνησης», δήλωσε, αλλά διευκρίνισε ότι «ο τρόπος με τον οποίο γίνεται αυτή η παράδοση από Γαλλία και Βρετανία δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε εμάς».

Συνάντηση Σολτς με Μακρόν και Τουσκ

Ο καγκελάριος απέρριψε ακόμη την υπόθεση ότι έχουν διαταραχθεί οι σχέσεις της Γερμανίας με τη Γαλλία και τη Βρετανία, μετά τα σχόλια για το πυραυλικό σύστημα.

«Η συνεργασία με τις κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Γαλλίας είναι καλή», είπε και σημείωσε ότι η Γερμανία προμηθεύει όπλα αξίας άνω των 7 δισ. ευρώ φέτος, η Γαλλία αξίας 3 δισ. ευρώ και η Βρετανία 2,5 δισ. δολ. «Αυτά μαζί δημιουργούν τη δύναμη».

Αύριο Παρασκευή, ο Ολαφ Σολτς θα δεχθεί στην Καγκελαρία τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και κατόπιν τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ. Κεντρικό θέμα των συναντήσεων, στο «σχήμα της Βαϊμάρης», θα είναι, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Χέμπεστραϊτ, η συνέχιση της υποστήριξης της Ουκρανίας από την Ευρώπη. Της τριμερούς συνάντησης θα έχει προηγηθεί συνάντηση του Ολαφ Σολτς με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή