ΗΠΑ: «Νέες εκλογές» στο Ισραήλ ζητά ο επικεφαλής της Γερουσίας

ΗΠΑ: «Νέες εκλογές» στο Ισραήλ ζητά ο επικεφαλής της Γερουσίας

Το Ισραήλ κινδυνεύει να γίνει διεθνής «παρίας» υπό τον Νετανιάχου, δήλωσε από το βήμα της Γερουσίας ο Δημοκρατικός επικεφαλής της πλειοψηφίας, Τσαρλς Σούμερ

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Δημοκρατικός επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας, Τσαρλς Σούμερ κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση να προκηρύξει«νέες εκλογές» στη χώρα, προειδοποιώντας ότι το Ισραήλ κινδυνεύει να γίνει διεθνής «παρίας» υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.  

Ο Σούμερ είναι ο υψηλότερα ιστάμενος Εβραίος αξιωματούχος στις Ηνωμένες Πολιτείες και θεωρείται ένας σταθερός σύμμαχος του Ισραήλ. Ωστόσο, όπως αναφέρει η Washington Post, στην ομιλία του από το βήμα της Γερουσίας, τόνισε πως οι Ισραηλινοί καταλαβαίνουν «καλύτερα από τον καθένα ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα πετύχει ως παρίας που αντιτίθεται στον υπόλοιπο κόσμο». 

«Πιστεύω ότι η διεξαγωγή νέων εκλογών μόλις ο πόλεμος αρχίσει να τελειώνει θα δώσει στους Ισραηλινούς την ευκαιρία να εκφράσουν το όραμά τους για το μεταπολεμικό μέλλον», είπε ο Σούμερ. Στην ομιλία δεν δίνεται ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα μπορούν να γίνουν αυτές οι εκλογές. 

Το κάλεσμα του Σούμερ αποτελεί ένα ακόμα δείγμα ότι οι χειρισμοί του Νετανιάχου στη Γάζα έχουν προκαλέσει αντιδράσεις ακόμα και στα υψηλότερα κλιμάκια της αμερικανικής κυβέρνησης. Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει εκφράσει συχνά την απογοήτευσή του για τον Νετανιάχου τους τελευταίους μήνες, αλλά ποτέ δεν πρότεινε δημοσίως την αντικατάστασή του από το αξίωμα του πρωθυπουργού.

Ο Νετανιάχου θεωρείται βαθιά αντιδημοφιλής στο Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και έχει έρθει σε αντιπαράθεση με Αμερικανούς αξιωματούχους για την παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και την πρόθεσή του να πραγματοποιήσει χερσαία εισβολή στη Ράφα. Εχει επίσης απορρίψει ρητά τις παρακλήσεις των ΗΠΑ να συζητήσουν μια πορεία προς μια λύση δύο κρατών. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν αρχίσει όλο και περισσότερο να πιστεύουν ότι ο Νετανιάχου δίνει προτεραιότητα στη δική του πολιτική επιβίωση και ότι εστιάζει κυρίως στο να κατευνάσει τα ακροδεξιά μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού του. 

Σημειώνεται ότι οκτώ Δημοκρατικοί γερουσιαστές δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι θα υποστήριζαν τον τερματισμό της αμερικανικής βοήθειας προς το Ισραήλ εάν δεν επιτραπεί η παροχή περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή