Βρετανία: Υποψίες ρωσικής παρεμβολής σε αεροσκάφος με τον υπουργό Aμυνας

Βρετανία: Υποψίες ρωσικής παρεμβολής σε αεροσκάφος με τον υπουργό Aμυνας

«Δεν είναι ασυνήθιστο για τα αεροσκάφη να παρουσιάζουν παρεμβολές στο GPS κοντά στο Καλίνινγκραντ, το οποίο είναι φυσικά ρωσικό έδαφος», ανέφερε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμηση ότι η Ρωσία βρίσκεται ενδεχομένως πίσω από τις παρεμβολές στο δορυφορικό σήμα αεροσκάφους με το οποίο ταξίδευε ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Γκραντ Σαπς, εξέφρασε πηγή από τη βρετανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή καθώς και δημοσιογράφους που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, κατά τη διάρκεια πτήσης από την Πολωνία προς το Λονδίνο, πραγματοποιούνταν παρεμβολές στο σήμα GPS επί περίπου 30 λεπτά, όσο το αεροσκάφος πετούσε κοντά στο Καλίνινγκραντ, τον ρωσικό θύλακα στη Βαλτική.

Παράλληλα, τα κινητά τηλέφωνα δεν μπορούσαν να συνδεθούν στο διαδίκτυο και το αεροσκάφος αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει εναλλακτικές μεθόδους για να καθορίσει τη θέση του. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο από το υπουργείο Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Δεν απείλησε την ασφάλεια του αεροσκάφους»

Την Πέμπτη, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ επιβεβαίωσε ότι το περιστατικό συνέβη, αλλά πρόσθεσε ότι δεν ήταν «ασυνήθιστο». «Κατά την επιστροφή από την Πολωνία χθες, το αεροπλάνο που μετέφερε τον υπουργό Αμυνας και την αντιπροσωπεία του, παρουσίασε προσωρινά παρεμβολές στο GPS όταν πέταξε κοντά στο Καλίνινγκραντ», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Δεν απείλησε την ασφάλεια του αεροσκάφους και δεν είναι ασυνήθιστο για τα αεροσκάφη να παρουσιάζουν παρεμβολές στο GPS κοντά στο Καλίνινγκραντ, το οποίο είναι φυσικά ρωσικό έδαφος».

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή