Μοχάμεντ Μουσταφά: Ποιος είναι νέος πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής

Μοχάμεντ Μουσταφά: Ποιος είναι νέος πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής

Στον νέο πρωθυπουργό ανατέθηκε να ηγηθεί των προσπαθειών ανοικοδόμησης της Λωρίδας της Γάζας και να μεταρρυθμίσει τους θεσμούς της Παλαιστινιακής Αρχής

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς διόρισε τον Μοχάμεντ Μουσταφά πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής, ανέφερε την Πέμπτη το κρατικό παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Ο διορισμός του Μουσταφά γίνεται έπειτα από τις αυξανόμενες πιέσεις για διοικητική μεταρρύθμιση στα παλαιστινιακά εδάφη και βελτίωση της διακυβέρνησής στη Δυτική Οχθη, όπου εδρεύει η Παλαιστινιακή Αρχή.

Στον νέο πρωθυπουργό ανατέθηκε να ηγηθεί των προσπαθειών ανοικοδόμησης της Λωρίδας της Γάζας και να μεταρρυθμίσει τους θεσμούς της Παλαιστινιακής Αρχής, σημειώνει το WAFA.

Υπενθυμίζεται πως ο Μουσταφά αντικαθιστά τον πρώην πρωθυπουργό Μοχάμεντ Στάγια, ο οποίος, μαζί με την κυβέρνησή του, παραιτήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η Παλαιστινιακή Αρχή, στην οποία κυριαρχεί η Φατάχ, είχε τον διοικητικό έλεγχο της Γάζας μέχρι το 2007.

Από το 2006 που η Χαμάς κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, έχει εκείνη τον έλεγχο στη Γάζα και η Παλαιστινιακή Αρχή κυβερνά τμήματα της κατεχόμενης από το Ισραήλ Δυτικής Οχθης.

Ποιος είναι ο νέος Παλαιστίνιος πρωθυπουργός

Ο Μοχάμεντ Μουσταφά είναι ένας από τους πιο γνωστούς Παλαιστίνιους επιχειρηματίες και συνεργάτης του Μαχμούντ Αμπάς. Οικονομολόγος με σπουδές στις ΗΠΑ, υπήρξε διευθυντής στην παλαιστινιακή εταιρεία τηλεπικοινωνιών Paltel και πιο πρόσφατα στο δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων Παλαιστίνης (PIF) της Παλαιστινιακής Αρχής, με περιουσιακά στοιχεία ύψους σχεδόν 1 δισ. δολαρίων.

Πριν από μια δεκαετία, επιλέχθηκε για να ηγηθεί των προσπαθειών ανοικοδόμησης στη Γάζα ύστερα από έναν προηγούμενο πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς. Μολονότι ήταν στενός συνεργάτης του Αμπάς, ο 69χρονος Μουστάφα δεν είναι μέλος της Φάταχ και η παλαιστινιακή ηγεσία ελπίζει ότι θα μπορούσε να αναδειχθεί σε ενωτικό παράγοντα, καθώς ετοιμάζεται να αναλάβει την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης από τον πόλεμο Λωρίδας της Γάζας.

Ο Μουστάφα έχει μάστερ στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον και είχε εργαστεί παλαιότερα στην Παγκόσμια Τράπεζα. Στις 17 Ιανουαρίου, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, είπε ότι θα χρειαστούν 15 δισ. δολάρια μόνο για να ξαναχτιστούν τα σπίτια στη Γάζα. Οπως είπε, θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στις ανθρωπιστικές προσπάθειες, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα ανοίξουν ξανά τα σύνορα του θύλακα και θα συγκληθεί μια σύνοδος για την ανοικοδόμηση.

Οταν ρωτήθηκε αν βλέπει να υπάρχει κάποιος μελλοντικός ρόλος για τη Χαμάς, απάντησε ότι «ο καλύτερος δρόμος για να πάμε μπροστά είναι να συμπεριλαμβάνουμε όσο πιο πολλούς μπορούμε», τονίζοντας ότι θα ήθελε οι Παλαιστίνιοι να ενωθούν γύρω από το πρόγραμμα της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή