Βλ. Πούτιν: Προτεραιότητα για τη Ρωσία μια πυρηνική μονάδα στο Διάστημα

Βλ. Πούτιν: Προτεραιότητα για τη Ρωσία μια πυρηνική μονάδα στο Διάστημα

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε, σήμερα, σε κυβερνητικούς αξιωματούχους ότι τα διαστημικά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας μονάδας πυρηνικής ενέργειας στο διάστημα, πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα και να λάβουν την κατάλληλη χρηματοδότηση

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε, σήμερα, σε κυβερνητικούς αξιωματούχους ότι τα διαστημικά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας μονάδας πυρηνικής ενέργειας στο διάστημα, πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα και να λάβουν την κατάλληλη χρηματοδότηση, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Πρέπει να τη χρηματοδοτήσουμε εγκαίρως», είπε ο Πούτιν, σύμφωνα με το TASS. 

Ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, Γιούρι Μπορίσοφ, είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία και η Κίνα εργάζονται πάνω σε ένα σχέδιο για την εγκατάσταση πυρηνικού αντιδραστήρα στο φεγγάρι, σύμφωνα με το TASS.

«Εξετάζουμε σοβαρά το ενδεχόμενο να μεταφέρουμε στο φεγγάρι και να εγκαταστήσουμε εκεί έναν αντιδραστήρα ενέργειας από κοινού με τους Κινέζους εταίρους, μεταξύ 2033 και 2035», είχε δηλώσει σε ένα φεστιβάλ νεολαίας στις 5 Μαρτίου.

Τον Μάρτιο του 2021, η ρωσική κρατική διαστημική εταιρεία Roscosmos και η Εθνική Διαστημική Διοίκηση της Κίνας είχαν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία ενός Διεθνούς Σεληνιακού Ερευνητικού Σταθμού, σύμφωνα με το TASS.

Τον περασμένο μήνα, πηγές που επικαλείται το CNN είχαν μεταφέρει η Ρωσία προσπαθεί να αναπτύξει ένα πυρηνικό διαστημικό όπλο που θα μπορούσε δυνητικά να παραλύσει ένα τεράστιο εύρος εμπορικών και κυβερνητικών δορυφόρων.

Αυτό το είδος νέου όπλου – γνωστό γενικά από τους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες του διαστήματος ως πυρηνικό EMP – θα μπορούσε να προκαλέσει έναν παλμό ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας και ένα «κύμα» υψηλά φορτισμένων σωματιδίων που θα διέσχιζαν το διάστημα διαταράσσοντας τα συστήματα άλλων δορυφόρων σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Το όπλο βρίσκεται ακόμη υπό ανάπτυξη στη Ρωσία και δεν έχει τεθεί σε τροχιά, όπως έχουν τονίσει δημοσίως αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν. Αλλά αν χρησιμοποιηθεί ποτέ στο μέλλον, θα αποτελούσε επικίνδυνη υπέρβαση στην ιστορία των πυρηνικών όπλων και θα μπορούσε να προκαλέσει ακραίες διαταραχές στην καθημερινή ζωή με τρόπους που είναι δύσκολο να προβλεφθούν.

Πηγή CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT