Δεν «πείθει» τους μαύρους ψηφοφόρους το μήνυμα ότι ο Τραμπ απειλεί τη δημοκρατία

Δεν «πείθει» τους μαύρους ψηφοφόρους το μήνυμα ότι ο Τραμπ απειλεί τη δημοκρατία

Ενα από τα βασικά μηνύματα της προεκλογικής εκστρατείας του Τζο Μπάιντεν δεν «έπεισε» τους μαύρους ψηφοφόρους της εκλογικής του βάσης

4' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα από τα βασικά μηνύματα της προεκλογικής εκστρατείας του Τζο Μπάιντεν, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία, έχει περιορισμένη απήχηση στους μαύρους ψηφοφόρους και τους ψηφοφόρους που δεν έχουν πτυχίο πανεπιστημίου.

Οπως προκύπτει από δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos, οι ανησυχίες σχετικά με τον πολιτικό εξτρεμισμό και τις απειλές για τη δημοκρατία έχουν αναδειχθεί σε μία από τις κορυφαίες ανησυχίες των Αμερικανών, έπειτα από ιστορικά γεγονότα όπως οι προσπάθειες του Ρεπουμπλικανού πρώην προέδρου Τραμπ να ανατρέψει την εκλογική του ήττα το 2020, η κίνηση του Ανώτατου Δικαστηρίου να περιορίσει το δικαίωμα στην άμβλωση και η αύξηση των μεταναστών που διασχίζουν τα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού.

Η διαδικτυακή δημοσκόπηση σε δείγμα 4.094 ερωτηθέντων από τις 7 έως τις 13 Μαρτίου έδειξε ότι τόσο οι Ρεπουμπλικανοί όσο και οι Δημοκρατικοί ανησυχούν για τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας και για την προοπτική επικράτησης ακραίων κομματικών γραμμών και πολιτικών που δεν επιθυμούν οι περισσότεροι.

«Απειλή», το άλλο κόμμα

Ο Τραμπ συνέχισε να ισχυρίζεται ψευδώς ότι η ήττα του το 2020 ήταν αποτέλεσμα εκτεταμένης απάτης, άποψη που έχει υιοθετήσει η πλειονότητα των Ρεπουμπλικανών. Ο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι ο ισχυρισμός θα μπορούσε να «διαβρώσει» την πίστη των ψηφοφόρων στη δημοκρατική διαδικασία.

Περίπου το 65% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση –το 72% των Δημοκρατικών και το 64% των Ρεπουμπλικανών– δήλωσαν πως ανησυχούν ότι παρεμβάσεις «των νομοθετικών σωμάτων θα μπορούσαν να ανατρέψουν τη λαϊκή ψήφο» σε κάποιες πολιτείες υπέρ κάποιου υποψηφίου.

Οι υπόλοιποι ερωτηθέντες είτε ανέφεραν ότι δεν ανησυχούν είτε δεν απάντησαν στην ερώτηση.

Ακόμη περισσότεροι ερωτηθέντες ανέφεραν ότι φοβούνται πως «οι κυβερνήσεις κυριαρχούμενες από κομματικά κίνητρα θα μπορούσαν να θεσπίσουν αντιλαϊκούς νόμους».

Σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση, περίπου δύο στους πέντε Ρεπουμπλικανούς και δύο στους πέντε Δημοκρατικούς θεωρούν ότι το άλλο κόμμα αποτελεί άμεση απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι ανησυχίες είναι ευρέως διαδεδομένες σε διάφορες ομάδες και διαπιστώθηκαν λεπτές διαφορές εντός του διαιρεμένου εκλογικού σώματος.

Ωστόσο, μεταξύ των υποστηρικτών του Μπάιντεν, κυρίως μαύροι ψηφοφόροι ή ψηφοφόροι χωρίς πτυχίο ενδέχεται να μη βρουν κίνητρο για να προσέλθουν στις κάλπες την ημέρα των εκλογών.

Συνολικά, το 57% των υποστηρικτών του Μπάιντεν στη δημοσκόπηση ανέφεραν ότι τον υποστηρίζουν για να σταματήσουν τον Τραμπ, σε σύγκριση με ένα 30% που δήλωσαν στήριξη στον Αμερικανό πρόεδρο ανεξάρτητα από τον πολιτικό του αντίπαλο.

Γεγονός που υποδηλώνει ότι η εστίαση της εκστρατείας στον φόβο ωθεί περισσότερους Δημοκρατικούς στις κάλπες.

Ο Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες σε τέσσερις ποινικές δίκες, συμπεριλαμβανομένων δύο που συνδέονται με τις προσπάθειές του να ανατρέψει την ήττα του από τον Μπάιντεν στις εκλογές του 2020.

Εκλογική «κλοπή» και άλλα μηνύματα

Παρ’ όλα αυτά, οι μαύροι υποστηρικτές του Μπάιντεν, οι οποίοι αποτελούν περίπου το ένα πέμπτο της πολιτικής του βάσης, ήταν σημαντικά λιγότερο πιθανό να προσέλθουν στις κάλπες έχοντας ως κίνητρο να σταματήσουν τον Τραμπ, συγκριτικά με τους λευκούς υποστηρικτές του (ποσοστό 37% έναντι 65%).

Επιπλέον, λιγότεροι μαύροι Δημοκρατικοί ψηφοφόροι ανέφεραν ότι ανησυχούν για το ενδεχόμενο ένας προεδρικός υποψήφιος να «κλέψει» τις εκλογές συγκριτικά με τους λευκούς Δημοκρατικούς ψηφοφόρους. Κάτι που αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον, με δεδομένο ότι οι μαύροι ψηφοφόροι στις ΗΠΑ κλίνουν σε μεγάλο βαθμό προς τους Δημοκρατικούς εδώ και δεκαετίες.

Ως προς τους υποστηρικτές του Μπάιντεν χωρίς πτυχίο πανεπιστημίου, το 53% δήλωσε ότι ήθελε να σταματήσει τον Τραμπ, σε σύγκριση με το αντίστοιχο 64% των υποστηρικτών του Αμερικανού προέδρου με πτυχίο.

Πάντως, στην προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν δεσπόζουν και άλλα μηνύματα, σχετικά με την οικονομία των ΗΠΑ και το δικαίωμα στην άμβλωση.

Σχεδόν οι μισοί από τους μαύρους υποστηρικτές του Μπάιντεν δήλωσαν ότι τον υποστηρίζουν για τις πολιτικές του, σε σύγκριση με το περίπου ένα τρίτο των λευκών υποστηρικτών του.

«Η ανάδειξη των αποτυχιών του Ντόναλντ Τραμπ σίγουρα αποτελεί μέρος αυτής της εξίσωσης, αλλά το ίδιο ισχύει και για την υπενθύμιση στους ψηφοφόρους των επιτευγμάτων του προέδρου Μπάιντεν και την παροχή θετικού οράματος για το μέλλον», ανέφερε ο Ρόντελ Μογινό, στρατηγικός σύμβουλος των Δημοκρατικών.

Διακυβέρνηση, εγκληματικότητα και μετανάστες

Σε ένδειξη της ευρείας ανησυχίας των Αμερικανών για τη διακυβέρνηση της χώρας, περίπου το 72% των Δημοκρατικών –συμπεριλαμβανομένου περίπου του ίδιου ποσοστού των μαύρων Δημοκρατικών– δήλωσαν ότι ανησυχούν για τους μη εκλεγμένους αξιωματούχους που ερμηνεύουν νόμους που επηρεάζουν τη ζωή τους.

Ενα ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό των Ρεπουμπλικάνων –78%– συμμερίστηκε αυτή την ανησυχία, η οποία αποτέλεσε βασικό άξονα του προεκλογικού μηνύματος του Τραμπ ότι ένα «βαθύ κράτος» μη εκλεγμένων γραφειοκρατών αγνοεί τη βούληση του λαού.

Οι ψηφοφόροι όλων των χώρων δήλωσαν ότι η εγκληματικότητα αποτελεί σημαντικό ζήτημα στις επερχόμενες εκλογές, συμπεριλαμβανομένου του 84% των Δημοκρατικών και του 91% των Ρεπουμπλικανών. Παρόμοια ποσοστά ανέφεραν την οικονομία ως σημαντικό ζήτημα.

Οι Δημοκρατικοί ήταν πολύ πιο πιθανό συγκριτικά με τους Ρεπουμπλικανούς –86% έναντι 61%– να αναδείξουν ως σημαντικό το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των πλούσιων και των μέσων Αμερικανών.

Παρόμοιο ποσοστό Δημοκρατικών δήλωσε ότι η κλιματική αλλαγή είναι σημαντικό ζήτημα, αλλά μόνο το 40% των Ρεπουμπλικανών συμμερίζεται αυτή την άποψη.

Σχεδόν εννέα στους δέκα Δημοκρατικούς που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση δήλωσαν ότι η προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση στην πολιτεία τους ήταν σημαντικό ζήτημα, σε σύγκριση με περίπου το ήμισυ των Ρεπουμπλικάνων.

Περίπου το 81% των Ρεπουμπλικανών στη δημοσκόπηση επέλεξε ως σημαντικό ζήτημα τη «μετανάστευση που δυσκολεύει τη ζωή των γηγενών Αμερικανών», σε σύγκριση με το 41% των Δημοκρατικών.

Στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ κυριάρχησε το μήνυμα ότι θα αυξήσει τις απελάσεις των μεταναστών χωρίς χαρτιά.

Το ζήτημα αξιολογήθηκε ως σημαντικό σχεδόν από τους μισούς Δημοκρατικούς χωρίς πτυχίο που απάντησαν και επίσης από σχεδόν τους μισούς μαύρους και ισπανόφωνους Δημοκρατικούς, υπογραμμίζοντας την πιθανή «ευαλωτότητα» του Μπάιντεν στο ζήτημα της μετανάστευσης.

Η δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos διεξήχθη διαδικτυακά σε εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα 4.094 ενηλίκων των ΗΠΑ, με περιθώριο σφάλματος 1,7%.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT