Ιαπωνία: «Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε την έκρηξη κρουσμάτων στρεπτόκοκκου»

Ιαπωνία: «Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε την έκρηξη κρουσμάτων στρεπτόκοκκου»

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων συνδέεται με την άρση των περιορισμών που είχαν επιβληθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας κορωνοϊού. Ερωτήματα για την ανοσολογική κατάσταση ασθενών που αναρρώνουν από Covid - 19

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mια σπάνια αλλά επικίνδυνη βακτηριακή λοίμωξη εξαπλώνεται με ρυθμό ρεκόρ στην Ιαπωνία, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, που εξακολουθούν αναζητούν τις ακριβείς αιτίες. 

Ο αριθμός των κρουσμάτων το 2024 αναμένεται να ξεπεράσει το περσινό ρεκόρ, ενώ εντείνεται η ανησυχία ότι η πιο σκληρή και δυνητικά θανατηφόρα μορφή της στρεπτοκοκκικής νόσου της ομάδας Α –το σύνδρομο στρεπτοκοκκικού τοξικού σοκ (STSS)– θα συνεχίσει να εξαπλώνεται, μετά τον εντοπισμό ιδιαίτερα μολυσματικών στελεχών στην Ιαπωνία.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Λοιμωδών Νοσημάτων (NIID) σημείωσε: «Υπάρχουν ακόμη πολλοί άγνωστοι παράγοντες όσον αφορά τους μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από τις σοβαρές και αιφνίδιες μορφές στρεπτόκοκκου και προς το παρόν δεν είμαστε σε θέση να τους εξηγήσουμε».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το NIID, πέρυσι καταγράφηκαν 941 περιπτώσεις STSS ενώ μέσα στους δύο πρώτους μήνες του 2024, έχουν ήδη καταγραφεί 378 κρούσματα, σε 45 από τους 47 νομούς της Ιαπωνίας. 

Ενώ οι ηλικιωμένοι θεωρείται ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, το στέλεχος της ομάδας Α οδηγεί σε περισσότερους θανάτους μεταξύ ασθενών κάτω των 50 ετών, σύμφωνα με το NIID. Από τα 65 άτομα κάτω των 50 ετών που διαγνώστηκαν με STSS μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου του 2023, περίπου το ένα τρίτο οδηγήθηκε στον θάνατο, ανέφερε η εφημερίδα Asahi Shimbun.

Οι περισσότερες περιπτώσεις STSS προκαλούνται από ένα βακτήριο που ονομάζεται streptococcus pyogenes. Πιο γνωστό ως στρεπτόκοκκος Α, μπορεί να προκαλέσει πονόλαιμο, κυρίως στα παιδιά, και πολλοί άνθρωποι το έχουν χωρίς να το γνωρίζουν ή να ασθενήσουν. 

Ομως, τα εξαιρετικά μεταδοτικά βακτήρια που προκαλούν τη λοίμωξη μπορούν, σε ορισμένες περιπτώσεις, να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες, επιπλοκές στην υγεία, ακόμη και θάνατο, ιδίως σε ενήλικες άνω των 30 ετών. Περίπου το 30% των περιπτώσεων STSS είναι θανατηφόρο.

Οι ηλικιωμένοι μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν και να περιλαμβάνουν στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα, πνευμονία και μηνιγγίτιδα. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια οργάνων και νέκρωση.

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων πέρυσι συνδέεται με την άρση των περιορισμών που είχαν επιβληθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας κορωνοϊού.

Τον Μάιο του 2023, η κυβέρνηση υποβάθμισε το καθεστώς του Covid-19 από την κατηγορία δύο –στην οποία περιλαμβάνονται η φυματίωση και το SARS– στην κατηγορία πέντε, θέτοντας τον κορωνοϊό στο ίδιο επίπεδο με την εποχική γρίπη. Η αλλαγή αυτή σήμαινε ότι οι τοπικές αρχές δεν ήταν πλέον σε θέση να υποχρεώσουν τα μολυσμένα άτομα να απέχουν από την εργασία τους.

Ο Κεν Κικούτσι, καθηγητής λοιμωδών νοσημάτων σε πανεπιστήμιο του Τόκιο, δηλώνει ότι «ανησυχεί πολύ» για τη δραματική αύξηση του αριθμού των ασθενών με σοβαρές στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις.

Πιστεύει ότι η επαναταξινόμηση του Covid-19 ήταν ο σημαντικότερος παράγοντας πίσω από την αύξηση των λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο pyogenes. Αυτό, κατά τον ίδιο, οδήγησε περισσότερους ανθρώπους να εγκαταλείψουν βασικά μέτρα για την πρόληψη των λοιμώξεων, όπως η τακτική απολύμανση των χεριών.

«Κατά τη γνώμη μου, πάνω από το 50% των Ιαπώνων έχουν μολυνθεί από τον Sars-CoV-2», λέει ο Κικούτσι στον Guardian. «Η ανοσολογική κατάσταση των ανθρώπων μετά την ανάρρωση από το Covid-19 μπορεί να μεταβάλει την ευαισθησία τους σε ορισμένους μικροοργανισμούς. Πρέπει να αποσαφηνίσουμε τον κύκλο μόλυνσης των σοβαρών διεισδυτικών ασθενειών από στρεπτόκοκκο pyogenes και να τις θέσουμε άμεσα υπό έλεγχο».

Οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις, όπως αυτές του Covid-19, μεταδίδονται μέσω σταγονιδίων και σωματικής επαφής. Το βακτήριο μπορεί επίσης να μολύνει τους ασθενείς μέσω πληγών στα χέρια και τα πόδια.

Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά, αλλά οι ασθενείς με την πιο σοβαρή διεισδυτική στρεπτοκοκκική νόσο της ομάδας Α είναι πιθανό να χρειαστούν συνδυασμό αντιβιοτικών και άλλων φαρμάκων, μαζί με εντατική ιατρική φροντίδα.

Πηγή Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT