Ουκρανικό: Παραμένει το χάσμα μεταξύ Μακρόν – Σολτς

Ουκρανικό: Παραμένει το χάσμα μεταξύ Μακρόν – Σολτς

Μετά την τριμερή συνάντηση κορυφής Γαλλίας, Γερμανίας, Πολωνίας στο Βερολίνο για το Ουκρανικό

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «Τρίγωνο της Βαϊμάρης» (Γαλλία – Γερμανία – Πολωνία) επινοήθηκε τη δεκαετία του ’90, στον απόηχο της γερμανικής ενοποίησης, για να προετοιμάσει την ένταξη της ανατολικής Ευρώπης σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. Αν και στη συνέχεια έπεσε σε αδράνεια, νεκραναστήθηκε χθες στο Βερολίνο, με την τριμερή συνάντηση κορυφής των Εμανουέλ Μακρόν, Ολαφ Σολτς και Ντόναλντ Τουσκ, με αντικείμενο το Ουκρανικό. Παρά την επίδειξη ενότητας στην υποστήριξη της Ουκρανίας, οι διαφορές μεταξύ του Γερμανού καγκελαρίου και του Γάλλου προέδρου, που πήραν οξεία μορφή το τελευταίο διάστημα, μάλλον δεν έγινε δυνατό να γεφυρωθούν είτε στην τριμερή είτε στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους που προηγήθηκε. Είναι ενδεικτικό ότι στη σύντομη παρουσία τους ενώπιον του Τύπου, οι τρεις ηγέτες αρκέστηκαν σε σύντομες δηλώσεις, χωρίς να δεχθούν ερωτήσεις.

«Και οι τρεις μας υποστηρίζουμε την Ουκρανία, αλλά δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία», δήλωσε ο Ολαφ Σολτς, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες επέμεινε, παρά τις εσωτερικές πιέσεις από τη γερμανική αντιπολίτευση, αλλά και από κυβερνητικούς του εταίρους, να μη δώσει πυραύλους Taurus στο Κίεβο.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος, ο Εμανουέλ Μακρόν επέμεινε ότι «στην Ουκρανία κρίνεται η ασφάλεια όλης της Ευρώπης». Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος είχε δηλώσει, στη διάρκεια μακράς συνέντευξης στα τηλεοπτικά δίκτυα TF1 και France 2, ότι «αν ο Πούτιν νικήσει στην Ουκρανία, θα απειληθούν η Μολδαβία, η Ρουμανία και η Πολωνία». Επέμεινε δε στην επίμαχη θέση του, που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις από τους Γερμανούς και άλλους συμμάχους του, ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί η αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία «αν επιδεινωθεί η κατάσταση».

Από την πλευρά του, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, φρέσκος από τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, δήλωσε ότι η χθεσινή συνάντηση ήταν «ένα θετικό, καινούργιο ξεκίνημα για το τρίγωνο της Βαϊμάρης», ενώ έκανε γνωστό ότι θα υπάρξει και νέα συνάντηση κορυφής των τριών αυτό το καλοκαίρι στη χώρα του. Στις ειδήσεις που έβγαλε η χθεσινή τριμερής περιλαμβάνεται και η δήλωση Σολτς ότι θα χρησιμοποιηθούν «παγωμένα» (λόγω κυρώσεων) περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας για να χρηματοδοτηθεί η βοήθεια στην Ουκρανία.

Παρά τη διαφωνία για τους Taurus, η Γερμανία παραμένει ο μεγαλύτερος, μετά τις ΗΠΑ, χορηγός στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας στο Κίεβο. Πριν από τη συνάντηση των τριών, ο Ολαφ Σολτς επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να τον διαβεβαιώσει ότι η βοήθεια θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί. Κατά την επικοινωνία τους, ο Ουκρανός πρόεδρος έθεσε προτεραιότητες τον εφοδιασμό του στρατού του με τεθωρακισμένα οχήματα, βλήματα πυροβολικού και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή