Επενδυτική απάτη μέσω Facebook

Χρησιμοποιούν την εικόνα γνωστών γκουρού, που εμφανίζονται να προτείνουν φθηνές μετοχές διογκώνοντας πλασματικά την αξία τους

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Αμφίβολης αξίας χρηματιστηριακές συμβουλές εμφανίζεται να δίνει ο επικεφαλής της επενδυτικής Pershing Square Capital, Μπιλ Ακμαν, σε περισσότερες από 90 διαφημίσεις στο Facebook, οι οποίες χρησιμοποιούν τη φωτογραφία του. Μία από τις διαφημίσεις υπόσχεται ετήσια κέρδη της τάξης του 125%, ενώ μια άλλη δεσμεύεται για αύξηση του αρχικού κεφαλαίου κατά 25% την εβδομάδα.

Ο Ακμαν δεν είναι ο μόνος δισεκατομμυριούχος ο οποίος αντιμετωπίζει τέτοιο πρόβλημα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η Κάθι Γουντ της ARK Investments έχει εντοπίσει χιλιάδες πλαστές διαφημίσεις με τη μορφή της. Ψεύτικοι Πίτερ Λιντς της Fidelity, Ρέι Ντάλιο της Bridgewater Associates και Στιβ Κόουν, διαχειριστής funds και ιδιοκτήτης της ομάδας μπέιζμπολ των Μετς της Νέας Υόρκης, προωθούν διαφορετικές εκδοχές της ίδιας απάτης εδώ και μήνες.

Η διαφήμιση καλεί τα θύματα να εγγραφούν σε ομάδες της εφαρμογής μηνυμάτων WhatsApp, όπου θα λάβουν επενδυτικές συμβουλές από συνεργάτες των διάσημων επενδυτών. Στην πραγματικότητα πρόκειται για νέα εκδοχή της απάτης «pump-and-dump», η οποία συνίσταται στην πλασματική διόγκωση της τιμής φθηνών μετοχών πριν από την αιφνιδιαστική πώλησή τους. Μικροεπενδυτές έχουν χάσει δισ. δολάρια σε τέτοιες απάτες.

Οι ρυθμιστικές υπηρεσίες έχουν σημάνει συναγερμό, σύμφωνα με άρθρο της Wall Street Journal. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Χρηματαγοράς ανέφερε ότι τα κέρδη των απατεώνων τριπλασιάσθηκαν μεταξύ 2019 και 2023, φθάνοντας τα 2,7 δισ. δολάρια.

Η μητρική εταιρεία του WhatsApp, η Meta του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ανακοίνωσε ότι τον Σεπτέμβριο του 2021 απασχολούσε 40.000 άτομα στον τομέα ασφάλειας, ενώ το Facebook χρησιμοποιεί λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης για τον αποκλεισμό ψευδεπίγραφων λογαριασμών.

Στις 28 Φεβρουαρίου, ομάδα εννέα θυμάτων έγραψε στην εταιρεία του Facebook περιγράφοντας 21 περιστατικά προβολής τέτοιων διαφημίσεων με την υπογραφή του Ακμαν, του Κόουν και της Γουντ. Η εξυπηρέτηση πελατών της πλατφόρμας του Ζούκερμπεργκ απάντησε ότι οι συγκεκριμένες διαφημίσεις δεν παραβιάζουν τους όρους χρήσης.

Κάποιες από τις διαφημίσεις χρησιμοποιούν πλαστά βίντεο, προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης. Σε μία από αυτές ο Κόουν εμφανίζεται να λέει σε βίντεο: «Μια μετοχή, που σας αποκάλυψα, ανέβηκε κατά 45% σε ένα μήνα». Πολλοί χρήστες του Facebook δεν έπεσαν στην παγίδα, αφήνοντας ειρωνικά σχόλια κάτω από τη διαφήμιση.

Κάποια από τα θύματα της απάτης κατευθύνθηκαν σε σελίδα του Facebook, η οποία τους προώθησε σε σειρά ομάδων του WhatsApp, με διαχειριστές δύο ανύπαρκτα πρόσωπα, δήθεν συνεργάτες της Γουντ. Τα θύματα εκλήθησαν να εγγραφούν σε «αίθουσα VIP» προκειμένου να λάβουν επενδυτικές συμβουλές. Ενα από τα θύματα περιέγραψε πως μια δήθεν βοηθός της Γουντ μοιραζόταν στη σελίδα της φωτογραφίες λουλουδιών και προγευμάτων, ενώ ρωτούσε για την προσωπική ζωή των θυμάτων της. «Ολα έμοιαζαν απόλυτα νόμιμα. Νόμιζα ότι ήμουν μέλος επενδυτικού κλαμπ με καλές πληροφορίες. Οι διαχειριστές με πίεζαν να εξαργυρώσω το συνταξιοδοτικό μου μέρισμα, να υποθηκεύσω το σπίτι μου και να δανειστώ από φιλικά πρόσωπα», λέει ένα από τα θύματα, που έχασε το ήμισυ των οικονομιών του αγοράζοντας φθηνές μετοχές στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

Ζευγάρι συνταξιούχων από το Τενεσί, το οποίο έχασε 1,3 εκατ. δολάρια σε τέτοια απάτη, λέει ότι εκ των υστέρων εκτιμά πως λιγότερα από δέκα άτομα στην ομάδα του των 30 μελών στο WhatsApp ήταν πραγματικά πρόσωπα. Οι υπόλοιποι ήταν ψεύτικοι λογαριασμοί που λειτουργούσαν σαν κλακαδόροι, επαινώντας τις επενδυτικές συμβουλές του δήθεν γκουρού του χρηματιστηρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή