Τουρκία: Βίντεο με μετρητά φέρεται να «καίει» τον Ιμάμογλου δύο εβδομάδες πριν τις κάλπες

Τουρκία: Βίντεο με μετρητά φέρεται να «καίει» τον Ιμάμογλου δύο εβδομάδες πριν τις κάλπες

Η πλευρά Ερντογάν επιχειρεί να εμπλέξει τον Ιμάμογλου και το αντιπολιτευόμενο CHP σε σκάνδαλο δωροδοκίας. Η τουρκική αντιπολίτευση ανταποδίδει τα «πυρά», κατηγορώντας τον Ερντογάν για εκστρατεία λάσπης πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 31ης Μαρτίου.

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λιγότερο από δύο εβδομάδες απομένουν ως τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία και το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης και στα πρωτοσέλιδα του Τύπου που το εμπλέκουν σε σκάνδαλο δωροδοκίας.

Τούρκοι εισαγγελείς εξετάζουν ένα αμφιλεγόμενο βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα που δείχνει τρία στελέχη του CHP να μετρούν χρήματα τα οποία, σύμφωνα με τις καταγγελίες, ανέρχονται σε 15 εκατ. τουρκικές λίρες (περίπου 430.000 δολάρια) εντός της οργάνωσης του κόμματος στην Κωνσταντινούπολη.

Η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται στο επίκεντρο της προεκλογικής σύγκρουσης στην Τουρκία, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της 31ης Μαρτίου. Η πλευρά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει, με υποψήφιο δήμαρχο τον Μουράτ Κουρούμ, να ανακτήσει τον έλεγχο της πόλης αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον προερχόμενο από το CHP νυν δήμαρχο Εκρέμ Ιμάμογλου.  

Το CHP πάντως από την πλευρά του, απορρίπτει τις κατηγορίες περί δωροδοκίας, υποστηρίζοντας ότι τα χρήματα που φαίνονται στο βίντεο ήταν η προκαταβολή για την αγορά του νέου κτηρίου της τοπικής οργάνωσης του κόμματος στην Κωνσταντινούπολη το 2019 και ότι το υλικό προέρχεται από την κάμερα του γραφείου ενός δικηγόρου που εκπροσωπεί τον ιδιοκτήτη του ακινήτου. Το CHP κατηγόρησε τον δικηγόρο για τη διαρροή του υλικού και επέμεινε ότι ο εν λόγω δικηγόρος προσπάθησε να εκβιάσει το κόμμα, παρ’ όλο που το οπτικό υλικό δεν είχε καμία σχέση με «εγκληματική ενέργεια».

Ο ίδιος ο Ιμάμογλου αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι χρησιμοποιήθηκαν χρήματα για οποιονδήποτε κακόβουλο σκοπό και δήλωσε ότι το βίντεο ήρθε στην επιφάνεια ως μια προσπάθεια των αντιπάλων του που επιδιώκουν να τον «ανατρέψουν πριν από τις εκλογές».

Ο Ερντογάν κατήγγειλε ωστόσο από την πλευρά του ότι το «παιχνίδι έγινε ακόμη πιο βρώμικο με τους πάκους των μετρητών», τονίζοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να απαλλαγεί από αυτό το βρώμικο παιχνίδι με ψέματα». Ο Τούρκος πρόεδρος είπε, ακόμη, ότι «ο λαός μας θα τους καταστήσει υπόλογους για τα σχέδιά τους στις 31 Μαρτίου».

Τουρκία: Βίντεο με μετρητά φέρεται να «καίει» τον Ιμάμογλου δύο εβδομάδες πριν τις κάλπες-1
(REUTERS/Umit Bektas/File Photo)

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιλμάζ Τουντς δήλωσε ότι οι εισαγγελείς θα εντοπίσουν σίγουρα την πηγή των χρημάτων, ενώ για τον ισχυρισμό του CHP ότι τα μετρητά συγκεντρώθηκαν μέσω μιας εκστρατείας δωρεών για τα νέα γραφεία του κόμματος στην Κωνσταντινούπολη, είπε ότι τέτοιες δωρεές πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τον κανονισμό που απαιτεί από τα κόμματα να συγκεντρώνουν χρήματα μόνο μέσω τραπεζικών εμβασμάτων.

Σήμερα κατέθεσε στην εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ο φερόμενος πωλητής του κτηρίου του CHP, Αλί Ριζά Μπράκα, ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχαν καταθέσει δύο στελέχη της τοπικής οργάνωσης και ένας στενός συνεργάτης του Ιμάμογλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή